Wpis z mikrobloga

Elo mireczki. Mam pytanie techniczne a propos sieci. Wlasnie jestem u klienta i probuje podlaczyc maszyne CNC Haas z robotem Erowa , za pomoca kabla Ethernet. Problem polega na tym, ze maszyny lacza sie ze soba, odbieraja pakiety wzajaemnie ale po jakis 20 minutach polaczenie sie rozlacza i tak sie dzieje za kazdym razem i musze resetowac. Inne maszyny dzialaja tam idealnie. Od razu zaznaczam, ze w ustawienaich maszyn jest wszystko okay, wszystko bylo sprawdzane z serwisantami. Nie jestem pewny czy wszystko gra z adresami IP , poniewaz wszystko jest rozdzielane przez ich rooter. Macie jakies sugestie co moze to powodowac ten problem? #informatyka #inzynieria #programowanie #sieci #siecikomputerowe
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ciezkiprzypadek: tak jak napisał kolega @lukpep, być może lease time wygasa i router zwalnia przydzielony wcześniej maszynie adres (tzn. adres ponownie trafia do puli dostepnych adresów DHCP). Może być to także kwestia prblematycznego switcha, musiałbyś poszukać problemu razem z informatykami, może na początek podepnij maszyny za pomocą innego switcha ustawiając im statycznie (zakładam, że maszyny posiadają taką możliwość) adresy z tej samej sieci (np. 192.168.0.1/24 i 192.168.0.2/24, "/24"
  • Odpowiedz
@ciezkiprzypadek: wiekszosc linii technologicznych ktore stawiamy ma kilkanascie urzadzen komunikujacych sie po eth. Nie wyobrazam sobie konfiguracji innej niz statyczna - a i to nie gwarantuje braku problemow jezeli nie masz wydzielonej sieci. Wystarczy ze np. kupia nowa drukarke do biura i zajma Twoj adres statycznym konfigiem drukarki.
  • Odpowiedz
@HaHard: Ja stawiam na to że, nie tyle wygasa dzierżawa i adres jest zajmowany przez inne urządzenie, raczej myślę że może to być kwestia zrywania połączenia przez maszynę po wygaśnięciu dzierżawy, nawet pomimo przydzielenia znowu tego samego adresu IP.

@ciezkiprzypadek: Sprawdź na jak długo dostajesz dzierżawę adresu IP od serwera DHCP i czy przypadkiem to nie jest te problematyczne 20min. Tak jak pisali, najlepiej byłoby pracować na statycznych
  • Odpowiedz