Wpis z mikrobloga

Dzisiaj sobie zdałem sprawę jak wolno myślę i wyciągam wnioski. A sprawa jest oczywista. Starałem się od jakiegoś czasu ogarnąć prawacką nowomowę, a klucz ich działania jest prostszy niż mi się dotąd wydawało. Otóż definicję można sprowadzić do jednego słowa. Prawacki- dobry, lewacki-zły, a reszta absolutnie się nie liczy. Otóż przed chwilą dowiedziałem się, że Unia Europejska była w założeniu kapitalistyczna i prawacka, czyli dobra, ale zepsuli ją lewacy. Wszelkie zbrodnie przeciw ludzkości są złe, czyli lewackie, natomiast rozwój jest dobry, czyli prawacki. No i ONR też jest ponoć lewacki ;)

http://www.wykop.pl/link/2981693/#comment-34027641

#bekazprawakow #neuropa #polityka
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Big_Kahuna: przecież ONR to narodowy socjalizm, słowo klucz SOCJALIZM, Hitler był lewakiem, SOCJALISTĄ! To żadna skrajna prawica. To skrajna lewica z narodowym fanatyzmem i religijnym zboczeniem
  • Odpowiedz
@Big_Kahuna: Wystarczy sprawdzić na czym się wzorował twórca flagi UE. Arsène Heitz inspirował się wizerunkiem Matki Boskiej, która według jednej z interpretacji jest przedstawiona w Apokalipsie św. Jana na lazurowym tle, a jej głowę okala 12 gwiazd
  • Odpowiedz
Otóż przed chwilą dowiedziałem się, że Unia Europejska była w założeniu kapitalistyczna i prawacka, czyli dobra, ale zepsuli ją lewacy.

@Big_Kahuna: Każdemu kto tak twierdzi polecam wycieczkę do Brukseli, do parlamentu europejskiego. Nawet chciałem kiedyś zrobić o tym wpis, ale odechciało mi się :P. Generalnie niespecjalnie się tam kryją z tym, że UE od początku planowała zaorać ideę państw narodowych, bo II WŚ i wszystkie jej nieszczęścia są w dużej
  • Odpowiedz
@Big_Kahuna: To co kiedyś było centrum teraz może być skrajną prawicą, bo pojęcia bardzo szybko ewoluują, a inna sprawa, że są bardzo często używane w niepoprawny sposób, albo w sposób wybiórczy. Tu za przykład można wziąć Hitlera. Prawica czy lewica?
Gospodarczo zdecydowanie lewica, ale przy kwestii społecznych już pojawia się problem. Jedni przypisują mu prawicowe poglądy na przykład za antysemityzm, ale z drugiej strony libertarianie na pewno nie są antysemitami,
  • Odpowiedz
@geforq: proste jak budowa cepa jest myślenie, prawackie-dobre, lewackie-złe i tego trzeba się trzymać. A nazewnictwo powinno mieść też swój porządek historyczny, jeśli coś było prawactwem w 1933, to po co teraz zmieniać historię, pisać ją od nowa i nazywać lewactwem? NSDAP w 33 zdelegalizowało partię komunistyczną - to byli ich wrogowie.
  • Odpowiedz
@Big_Kahuna: Ale o co ci chodzi? CDU dzisiaj światopogladowo to centrum więc nie są już tak prawicowi jak kiedyś. Podobnie UMP we Francji. Może spoważniej trochę i poczytaj więcej o historii myśli politycznej zamiast cisnąć prymitywną bekę z mitycznego prawactwa.
  • Odpowiedz
@Big_Kahuna: No tak ale NSDAP powstało z przekształcenia w latach 20 przez Hitlera DAP. Specjalnie dodał on Narodowo-socjalistyczna. Delegalizacja nie wynikała z tego, że odrzucali zasady socjalizmu, ale dlatego, że to komunistów i żydów obarczono winną przegranie I wojny światowej, na czym Hitler zbił kapitał polityczny.
  • Odpowiedz
@Liberman: to kto jest obecnie prawacki z partii politycznych?

@geforq: Głównym punktem zebrania była przemowa Gottfrieda Federa „Niemcy jako obiekt powszechnego spisku”, w przemowie Feder przedstawił rzekomą antyniemiecką współpracę między Żydami, komunistami, jezuitami i masonami. Była to za tamtych czasów partia konserwatywna.
  • Odpowiedz
@Big_Kahuna: Z socjalistycznym programem gospodarczym i zasadami . Mundury miały na celu wyeliminowanie różnic między klasami, robotnicy mieli współpracować z przemysłowcami pod nadzorem państwa, używanie sformułowania Parteigenosse (towarzysz partyjny) przez NSDAP czy Volksgenossen (towarzysz narodu). Nazizm ma więcej wspólnego z komunizmem niż z jakąkolwiek inną ideą i jest bardzo daleki od tych stricto prawicowych idei opartych na jednostce (w przeciwieństwie do nazizmu opartego na grupie), jej wolności politycznej czy gospodarczej
  • Odpowiedz
@geforq:

jej wolności politycznej czy gospodarczej (totalitaryzm nazistowski)

no nie wiem, większość zakładów w Rzeszy było jednak prywatnych.

czy klasowości społeczeństwa (nazistowska próba rozbicia tych podziałów).

Zamienili klasowość na kastowość, w praktyce było to niemal to samo.
  • Odpowiedz
większość zakładów w Rzeszy było jednak prywatnych.

@Gwyn66: Pozostały w rękach prywatnych natomiast państwo, czyli partia, przejęła kontrolę nad rozdziałem surowców, ustalaniem cen, płacami, strukturą produkcji, handlem zagranicznym oraz kredytami.

Zamienili klasowość na kastowość

Co rozumiesz przez kastowość, bo na przykład w system komunistycznym, mimo, że nie powinny też się tworzyły kasty na przykład nomenklatura partyjna, która zupełnie inaczej była traktowana. Jest tak, ponieważ każdy system socjalistyczny prowadzi do patologi.
  • Odpowiedz
@geforq: Przez "kastowość" rozumiem podział na grupy z racji pochodzenia: Aryjczyków, Volksdeutschów i na inne rasy, jeszcze skatalogowany w zależności od procentu pokrewieństwa. Tu podział był z góry założony, komunizm wytworzył swoją wersję, ale niejako przypadkiem - ideowo o tym mowy nie było. A rozmawiamy o kwestiach podobieństw ideologicznych, nie praktycznych.
  • Odpowiedz
@Gwyn66:Stworzenia podziału na zasadzie pochodzenia etnicznego bym nie wiązałbym z klasowością, gdyż niemieccy narodowi socjaliści starali się zminimalizować różnice między klasami społeczeństwa narodowo-niemieckego, którego każdy członek miał dominować nad ludźmi gorszymi (żydami, cyganami czy słowianami ) tylko ze względu na pochodzenie. Prawica zakłada, że społeczeństwo nie może być bezklasowe, gdyż bycie członkiem danej klasy zależy wyłącznie od własnych umiejętności i cech (każdy jest kowalem swojego losu).
  • Odpowiedz