Wpis z mikrobloga

@MarianAlkoholik: zależy czy wolisz, "Lód" jest fikcja narodowa, "Inne pieśni" fantasy a "Perfekcyjna niedoskonałość" to sci-fi, przy czym to dosyć duże uproszczenie
osobiście polecam "Inne pieśni", ale nie zrażaj się jak się zatniesz
@matador: Dukaj w ogóle dla niektórych jest ciężki, przy czym "Lód" jest dodatkowo długi. miałem przy nim chyba dwie długie przerwy
@MarianAlkoholik: ja bym polecał na początek jakiś jego zbiór opowiadań, ja na tę chwilę czytam Króla Bólu i tam masz dość dobry przekrój twórczości Dukaja
może ci się nie spodobać po prostu jego styl, więc chyba lepiej zacząć od krótkich opowiadań niż się porywać na takie tomisko jakim jest Lód
sam zaczynałem od Perfekcyjnej Niedoskonałości jakby co
@MarianAlkoholik: Dukaj pisze tak, że trzeba wsiąknąć w świat, który średnio na początku rozumiemy, a coraz więcej rzeczy się wyjaśnia, bo rzuca czytelnika na głęboką wodę. Jest to zdecydowanie inna, cięższa lektura od Sapkowskiego.
Ja jak na razie czytałem tylko opowiadania (Córka łupieżcy, zbiór W kraju niewiernych, część zbioru Xavras Wyżryn) i to chyba jest najlepsze na początek.
@MarianAlkoholik: @matador: "Lód" nie jest ciężki, chyba że masz na myśli ciężar papieru. Moim zdaniem to jedna z bardziej przystępnych powieści autora, świat nie jest nawet w połowie tak odjechany jak w Innych pieśniach czy Perfekcyjnej, gdzie cała rzeczywistość się pruje ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jeśli jesteś w miarę sprawnym czytelnikiem i dajesz radę książkom tej objętości,Lód to całkiem niezły wybór.

Ewentualnie, faktycznie, opowiadania, jak radzi
@diabeu255: zdecydowanie 'króla bólu' nie polecam na sam początek bo dostaniesz od razu w łeb 'linią oporu' która jest awangardowa do bólu, potem jeszcze tytułowe opowiadanie i tylko zrazić się można. ja zacząłem od 'lodu' właśnie który mi się baardzo spodobał i zachęcił do sprawdzenia innych książek autora. @MarianAlkoholik: