Wpis z mikrobloga

Mirki.. o co chodzi z tymi stekami? Próbowałam dzisiaj sobie takie cudo upichcić, po przewertowaniu internetu zastosowałam się do jakiegoś niby-wypas przepisu, z zegarkiem w ręku obracałam go na patelni i wyszło mi sama nie wiem co.. ni to podeszwa, ni to żyła, nie wiem ()
#gotujzwykopem #niepopularnaopinia #kciochpyta
  • 23
  • Odpowiedz
@berbell: Jakość mięsa ma kolosalne znaczenie.
Niestety dobra wołowina u nas jest piekielnie droga. Wczoraj chciałem kupić polędwicę wołową to zaśpiewali mi 90zł/kg i całą trzeba kupić. Między 1,5 a 2kg.
  • Odpowiedz
@berbell: nie musi byc poledwica, wazne zeby mieso bylo dojrzewajace 3-4 tygodnie. Swieza wolowina nie nadaje sie do krotkiej obrobki. Do tego dochodzi jeszcze odpowiednia rasa bydla jak chcesz idealny stek.

Najtaniej dojrzewajace kupic z beefmastera albo z sokolowa, ale nie jest to wolowina najwyzszej jakosci.
  • Odpowiedz
@AdamES: w sklepie, który reklamuje się jako sprzedający tylko wyselekcjonowane i najlepsze jakościowo mięso.. żadne tam supermarkety :) jak mówiłam, nie znam się na tym więc pytałam sprzedawcę co i jak.. no i nie wyszło :)
  • Odpowiedz
zastosowałam się do jakiegoś niby-wypas przepisu, z zegarkiem w ręku obracałam go na patelni

@berbell: nie od razu Rzym zbudowano. Obstawiam że właśnie to zawiodło, podczas gotowania trzeba być elastycznym i nie można podać tak o, dokładnego czasu smażenia mięsa...
  • Odpowiedz
@igorf: lubię mięso, nawet bardzo :) z przypraw tylko pieprz, sól i świeży rozmaryn + masło.. i naciskałam dłoń tak jak na podanej przez Ciebie stronie. Od strony merytorycznej się przygotowałam solidnie :-) ale jak to co mi wyszło, to było to, to ja nie wiem ;-)
  • Odpowiedz
@berbell: Ja robiłem kilka (7-10) razy z tych steków z Biedronki (koniecznie z antrykotu, bo ma trochę więcej tłuszczu i jest lepszy) i nigdy się nie zdarzyło, żeby był zły. Ja robiłem tak:
1. Wyciągasz stek z opakowania na talerz i zostawiasz z 30 min żeby złapał temperaturę pokojową.
2. Osuszasz stek mocno ręcznikiem papierowym, lekko uderzasz kilka razy pięścią.
3. Smarujesz go lekko olejem z obu stron, oprószasz pieprzem.
4. Rozgrzewasz mocno patelnię bez żadnego tłuszczu, najlepiej patelnia z grubszym dnem (lepiej trzyma temperaturę).
5. Wrzucasz stek na gorącą patelnię i smażysz bez przykrycia, nie przejmuj się, że się lekko będzie kopcić ( ͡
  • Odpowiedz