Wpis z mikrobloga

Zapewne wielu z Was widząc na płytce logo Intela wraz ze słynnym już układem Intel Curie liczyła na ogromną ilość języków, którą można wykorzystać do pracy ze 101. Niestety, na ten moment możemy używać jedynie Arduino!

@Forbot: xD
@Forbot:

Częstotliwość zmian GPIO ~59kHz (Arduino)

Naprawdę to arduino jest tak ułomne? Przecież ten sam kod zapisany w C (oczywiście digitalwrite zastąpione odpowiednim PORTB.0=1; PORTB.0=1; ale można sobie zrobić define i będzie identycznie), skompilowany Gcc daje mi kilka MHz (nie mierzyłem, ale na oko oscyloskopu będzie 1/4 - 1/2 fcpu
@hrumque: tak jak napisałem, też mnie to zastanawia, więc nie wykluczam błędu miernika. Wstawiłem to, aby pokazać tendencję. Nie mam niestety oscyloskopu pod ręką.
@xerxes931: nie, poważnie pytam, bo o ile "płytki od arduino" (typu arduino uno czy tam 2560) zdarza mi się używać, bo to po prostu wygodne, to arduino IDE oraz w ogóle samo arduino jako "język" wraz z biblotekami - całkiem mnie odstraszył, i nie tykam tego nawet długim uziemionym kijem, ale tysiące ludzi coś robią i jakoś im to działa... a tu wygląda że taka optymalizacja jak w ruskim PGRze...