Wpis z mikrobloga

Murki, jest sprawa. W obecnym mieszkaniu jest router linksys wrt54gl. Wifi przy 4 użytkownikach (każdy laptop+telefon+konsola cholera wie co jeszcze) nie daje sobie rady. Potrzebny jest router do 400pln który bez problemu pociągnie ponad 20 urządzeń bez lagów/spowolnień transferu
przewidując pytania:
-zrobiłem co się da w ustawieniach routera
-sieć w okolicy nie jest bardzo saturowana, nasza sieć jest ustawione na najmniej zatłoczonym kanale.
-internet od dostawcy jest relatywnie ok, testowałem po kablu wyciagał 30mb/s po wifi 3mb/s to maks
#sieci #router #wifi
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kakun: próbowałem, nic nie zmienia. problem jest z wydajnością samego routera, przegryzam się pomału przez kolejne wątki dotyczące wydajnych routerów ale tam są propozycje za około 700pln - prawie dwukrotność naszego budżetu
  • Odpowiedz
@jaracki: 20 urządzeń po wifi naraz? Tyle zakrztusi nawet profesjonalnego access pointa. Poza tym, 10-15 po radiu pociągnie każdy tani domowy router z w miarę przyzwoitym hardware+software, np wr740n, ale jak nie chcesz się babrać z alternatywnym softem to dołóż do czegoś, co ma dobrze zrobiony QoS, będzie ci to bardzo potrzebne. Dla 20 urządzeń to podłączasz drugi routerek po kablu i robisz access pointa, oczywiście na innym kanale.
  • Odpowiedz
@zielony700 @jaracki: Nie radzę openwrt na dziadkuwrt 54gl stawiać, najlepiej chyba tomato było doszlifowane dla tego modelu, istniały nawet buildy pozwalające osiągnąć ~50Mbps LAN-WAN, pod openwrt nie wyciągnie nawet połowy tego i będzie się co chwila wykładał z braku pamięci.
  • Odpowiedz
@vvkurvv_ostry: tandem nowy router (skłaniam się do któregoś z netgerów: D6300/D6400) + stary tp link jako AP jest jak najbardziej do ogarnięcia pytanie co wziąć jako podstawowy router. Zabawa w alternatwne firmware itp odpada w obecnej sytuacji. Rozwiązanie musi byc szybkie efektywne i pewne
  • Odpowiedz