Wpis z mikrobloga

Cześć,

Chciałbym zacząć przygodę z innym systemem i nie chce aby był to Windows.

Co polecicie lajikowi na start Ubunt ? jakaś inna odmiana Linux'a ?

Oczekuje przejżystości, stabilności, prywatności, dobrej zapory antywirusowej, ogniowej - za darmo etc. ,

Czy po prostu dać sobie spokuj i zainstalować Win10 ?

#linux #linuxmint #ubuntu #windows #windows10
weasly - Cześć,

Chciałbym zacząć przygodę z innym systemem i nie chce aby był to W...

źródło: comment_MEDEjkWisJ1u8Ci7bDogaHXro5DXENCE.jpg

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@weasly: Ubuntu lub Mint. Na początek Mint powinien być łatwiejszy, ale to i tak jest Ubuntu z innym wyglądem, kilkoma bajerami i chyba trochę bardziej przestępny dla początkujących szczególnie jak ktoś jest przyzwyczajony do standardowego menu jak w Windowsie.
  • Odpowiedz
@weasly: Daj sobie spokój, terminalu nie unikniesz a i w końcu coś się zepsuje, miałem i Minta i Ubuntu. Maks. Miesiąc i będziesz musiał pytać po forach bo a to wifi nie działa, albo dźwięku nie ma, albo wywala ze środowiska graficznego ciągle.
  • Odpowiedz
@NiespelnionyMeloman: Prędzej wołałby od początku. Od kilku miesięcy siedzę na Mincie i wszystko śmiga. Raz mi się środowisko wysypało ale to był błąd w aktualizacji. Po wpisaniu jednej komendy (sudo apt-get update) w środowisku tekstowym zassało poprawioną aktualizację. :) Także jak dobrze sobie ustawi, to nic nie będzie musiał robić.
  • Odpowiedz
@konradk: jak nie będziemy odpisywać to nigdy nie doczekamy się roku Linuxa ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@weasly: ja polecam mainstreamowe Ubuntu z Unity, mam od półtora roku po przesiadce z Win7 i żadnych problemów. Testowałem minty, elementary, inne środowiska Ubuntu, ale mimo wszystko to pierwsze podeszło mi najbardziej.
  • Odpowiedz