Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gienek_: Mimo że 90% czasu zajmuje się w pracy backendem strasznie mnie denerwuje jak muszę jakieś UI robić w swingu, a gdybym musiał w jakimś htmlu czy cssie grzebać to pewnie też szukałbym innej pracy.
  • Odpowiedz
@M4ks: wszystko fajnie i w ogóle zgadzam się, ale zastanawiam się jak ty te niepubliczne metody testujesz :P Znaczy no, da się, nie wiem, czy we wszystkich językach, w większości na pewno, ale chyba nie chciałbym pracować z kimś, kto puszczałby takie rzeczy na code review. No chyba, że czegoś tu nie rozumiem / nie dostrzegam.
  • Odpowiedz
Znaczy no, da się, nie wiem, czy we wszystkich językach, w większości na pewno, ale chyba nie chciałbym pracować z kimś, kto puszczałby takie rzeczy na code review. No chyba, że czegoś tu nie rozumiem / nie dostrzegam.

@sasik520: Możesz rozwinąć?
  • Odpowiedz
@M4ks: Spoko wpis ;) Mam zawsze grzane na mirko jak czytam, jak to każdy programista łapie 15k na rękę, a drugie tyle sobie trzaska po godzinach, jak akurat jakaś supermodelka nie robi mu loda ;)

A potem jeden z drugim zderzy się z faktami, straci klienta i okaże się, że miał szczęście, a nie że to standard, zmieni się technologia, moda, potrzeba, itd.. ;) Eh ;)
  • Odpowiedz
  • 0
@M4ks: nie jestem it, kompletny laik z programowania zapytam o te pierwiastki, mozna potegowac i sprawdzac czy zgadza nam sie z liczba pierwiastkowana?
  • Odpowiedz
temu programiscie co nie nie chciał nic robić w JS albo htmlu to się nie dziwie, facet miał w 100% rację. Równie dobrze można by jeszcze mu powiedzieć żeby posprzątał piętro czasem no bo mała firma i na sprzątaczkę nie styka.

@licho_nie_spi: no i zawsze moze odpowiedziec, ze dziekuje, nie?

Do webdeva nie zatrudniasz specjalisty od czego innego tylko raczej studenciaka albo kogoś kto nic innego nie potrafi. No albo hindusa ( ͡°
  • Odpowiedz
  • 0
@M4ks: w takim razie dla chłopaka bez studiów z informatyki, po roku samodzielnej nauki jakie są stawki? i po następnym roku jak jest ogarnięty?
  • Odpowiedz
@M4ks: myślę, że cała ta wasza metodyka rekrutacji jest nieprawidłowa. Gdybym wyzerował wszystkie terminy związane z programowaniem, które znam, usunął nazwy technologii itd., po otrzymaniu danego zadania, zajęłoby mi 3 minuty aby znaleźć rozwiązanie, posiłkując się dokumentacją/stackoverflow/google.
Powinniście jakoś testować zdolność myślenia, a nie terminologię lub kupę niepotrzebnych rzeczy które ktoś się obkuł jak do egzaminu na studiach. I do zdolności myślenia nie wliczam szybkości odpowiedzi, ponieważ kod nie jest pisany
  • Odpowiedz
Webdev w postaci HTMLa + CSS2 to byl wiele dobrych lat temu. Teraz jest to mocno skomplikowana, powstala wiec cala nowa galaz - wszelakie jasminy, karmy, grunty, angulary i tak dalej, responsywnosc, bootstrapy etc - optymalizacja wyswietlania strony (jakie cuda ludzie robia zeby np. przewijanie obrazkow bylo plynne, cala strona sie nie przerysowywala etc).

@M4ks: Czyli jednak do tego jest potrzebny kolejny specjalista, a nie ktoś kto poza swoimi obowiązkami
  • Odpowiedz
  • 0
@miqel: 25k na rękę, pisałem.

@to267224: a ja myśle, ze nie zrozumiałeś tego co pisałem. A pisałem właśnie i tym, by sprawdza myślenie a nie obkucie w ślepe definicje.
Dlatego pisałem o znajomosci narzędzi i rzeczy "naokoło" by właśnie uniknąć sytuacji jak pisałeś, ze ktoś potrzebuje pół roku by sie zaznajomić z projektem, bo pierwszy raz widzi mavena na oczy.
Poza tym znowu nie zrozumiałeś - nie chodzi o
  • Odpowiedz
@M4ks: odpowiem krótko, jestem seniorem i leadem i z mojego doświadczenia mogę ci jedynie powiedzieć że wolałbym przyjąć kogoś, kto nie ma pojęcia o mavenie i innych technologiach, aniżeli kogoś kto zna milion frameworków i pojęć a nie potrafi samodzielnie myśleć. A umiejętność napisania na kolanie sqrt lub czegokolwiek innego co się da napisać w kilka minut wcale tego myślenia nie sprawdza ; ) Ale tam podałeś też lepszy przykład
  • Odpowiedz