Wpis z mikrobloga

Mam następujący problem: pobieram listę procesów systemu i chciałbym jakoś odwzorowywać czas, przez który te procesy są aktywne. Ustawione jest, aby lista procesów była odświeżana co 1 minutę, co daje 3600 minut w ciągu doby. Następnie pomyślałem o bieda-rozwiązaniu, aby stworzyć tablicę bool[3600] i następnie - jeżeli proces jest aktywny == true, jeżeli nieaktywny == false. Potem chciałbym jakoś zwizualizować te dane... i nie przychodzi mi nic innego do głowy jak stworzenie stringa na 3600 znaków ... i możecie się domyśleć co dalej.

Jedyny plus jest taki, że jest to rozwiązanie które sam wymyśliłem

#csharp #programowanie
  • 10
@Phallusimpudicus: A jak te procesy identyfikujesz? One się mogą pojawiać i znikać, że chcesz trzymać tablicę zamiast początku i końca działania? Nawet jeżeli, to chyba prościej logować uruchomienia procesów i ewentualnie później jakoś je ze sobą łączyć. Czyli masz listę uruchomionych procesów z informacją o czasie pojawienia się, jak któryś zniknie, przenosisz go do listy zakończonych (dopisując czas zakończenia).
@frax: @meetom:
1440, nie 3600, mój błąd.

Procesy są trzymane w xml. Żeby być absolutnie szczerym, to pewne rozwiązania nie są moje -ale kumpla, który ma własną wizję programu.
Chciałbym, żeby informacje na temat procesów były jak najpełniejsze. Program ma w domyśle być czymś jak RescueTime, tylko z funkcjonalnościami skrojonymi pod nasze potrzeby.

W pytaniu raczej chciałem zapytać o to, czy nie ma jakiejś kontrolki lub .. nie wiem -
Generalnie mam problem z planowaniem aplikacji. Boję się cokolwiek w nim napisać, bo każde rozwiązanie które mi przychodzi do głowy jest albo za trudne albo proste w stylu prostackim.

@Phallusimpudicus: Zawsze można spróbować i potem to porzucić. System kontroli wersji (należy używać) pozwala wszystko dowolnie rozgrzebać, i nie ryzykować, że się coś permanentnie popsuje.