Wpis z mikrobloga

Abp Stanisław Gądecki:

Nacjonalizm nie ma nic wspólnego z chrześcijaństwem

Bp Tadeusz Pieronek:

Otwarcie na uchodźców to nasz moralny obowiązek

Papież Franciszek:

W obliczu tragedii dziesiątek tysięcy uchodźców, którzy uciekają przed śmiercią z powodu wojny i głodu i znajdują się w marszu ku nadziei na życie, Ewangelia wzywa nas, prosi nas, byśmy byli bliźnimi najmniejszych i opuszczonych, byśmy dali im konkretną nadzieję, a nie mówili tylko: Odwagi, cierpliwości!

Razem powiedzmy „nie” nienawiści, zemście, przemocy, zwłaszcza tej popełnianej w imię jakiejś religii czy Boga. Bóg jest pokojem, "salam" - zaapelował Franciszek podczas spotkania ze wspólnotą muzułmańską w centralnym meczecie Bangi. "Jako chrześcijanie i muzułmanie jesteśmy braćmi" - podkreślił Franciszek i dodał: "Musimy zatem uważać siebie za takich, zachowywać się jak bracia".

#narodowcy dlaczego nie słuchacie sowich zwierzchników?

#katolicyzm #bekazprawakow #bekaznarodowcow #4konserwy
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bluehawaii91: więc dlaczego uważacie się za katolików? wg. was Franciszek jest namiestnikiem św. Piotra i został on wybrany z pomocą Ducha Świętego czyli samego Boga.
@Primusek: nwm, nie uznaję papieża, ale jak się krzyczy 'wielka Polska katolicka' to chyba do czegoś to zobowiązuje.
  • Odpowiedz
@Primusek: Oczywiście że istnieje dlatego w życiu kieruje się nakazami zawartymi w Biblii a nie tym co powie jakiś człowiek.

@bluehawaii91: Mi póki co nie ucięli, ani w Niemczech, ani w Kuwejcie, ani w Emiratach.

@Primusek: > W Kościele katolickim władza papieża ma charakter wyjątkowy. Słowami konstytucji Pastor aeternus z 1870 roku można określić ją następująco: "najwyższa i pełna władza jurysdykcji nad Kościołem rzymskokatolickim zarówno w
  • Odpowiedz
Czyli u Ciebie nie istnieje coś takiego jak wolna wola, własne zdanie itd.? W twoim świecie ktoś musi być podporządkowany jakiemuś autorytetowi?

@Primusek: Albo jesteś katolikiem i słuchasz kościoła albo nim nie jesteś.

Bycie katolikiem nie oznacza tylko popieranie kościoła w tematach, które Ci pasują.
  • Odpowiedz
bycie katolikiem to przede wszystkim słuchanie swojego sumienia i przestrzeganie przykazań Jezusa. Na drugim miejscu stoi Kościół.

@faoiltiarna: Nie. Bycie katolikiem to słuchanie kościoła katolickiego. No i akurat Jezus przyjąłby uchodźców z otwartymi ramionami.

Albowiem łaknąłem, a daliście mi jeść, pragnąłem, a daliście mi pić, byłem przychodniem, a przyjęliście mnie,
Byłem nagi, a przyodzialiście mnie, byłem chory, a odwiedzaliście mnie, byłem w więzieniu, a przychodziliście
  • Odpowiedz