Wpis z mikrobloga

#pracabaza #siecikomputerowe

No dobra dzisiaj kolej na mnie i przygody w firmie. Oczywiście od razu ostrzegam - język hermetyczny więc... no dobra.

Miesiąc temu jak nie lepiej na jednej z baz pojawił się problem z restartującymi się urządzeniami. Punkty dostępowe chodziły po parę godzin i jeb nagle ni z gruchy ni z pietruchy reboot. Z uwagi, że wszystko zasilane jest przez PoE 24V i do tego przez gównianego Mikrotika RB260GSP (#rb260gsptozuo) to myślę - pewnie wina tego szajsu. Bo to szajs okrutny. No dobra. Wymieniłem na EdgeRouter X SFP - bo akurat potrzebowałem 5 portów PoE + SFP dla uplinku po światłowodzie - urządzenie jak znalazł. Podłączyłem i spoko.. chodziło 2 tygodnie i problem znowu. Urządzenia się rebootują - tym razem 3 sztuki na raz. Myślę sobie - kabel gdzieś musi być jebnięty bo przeca innej opcji nie ma. Pojechałem, kable wymieniłem - domontowałem 3 urządzenie tak na wszelki wypadek. I znowu lipa - ludzie dzwonią że przerwy mają - i to coraz częstsze i dłuższe (dziękujemy za DFS #kurmac). Co najlepsze restartują się zawsze końcówki a nie główny switch/router do którego wszystko jest podłączone - więc już zgłupiałem - wymieniłem buforówkę na zwykły zasilacz tymczasowo - może tutaj jest jakiś problem bo z zasilaczami buforowymi różnie bywa. Ni chu a ;) To samo. 3-4 godziny i jeb reboot murowany. Wymiękłem. Dzisiaj pojechałem i wstawiłem Cisco SG-308 jako przełącznik + pasywny adapter POE-24V i zwykły zasilacz 24V. Trzymajcie kciuki mireczki sieciowe.
  • 12
@kartezjusz6644: DFS jest problemem tylko dlatego, że urządzenie musi czekać po reboocie kilkanaście minut w trybie stand-by żeby rozpocząć nadawanie. U mnie nie było cyrków z DFSem poza tym debilnym oczekiwaniem na starcie.
@brokenik: No to nie jest problem tylko, że tak powiem, funkcjonalność. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nie możesz ustawić kanałów tak, by nie były zależne od DFS? Czy punktów dostępu jest po prostu zbyt wiele i są za blisko siebie, by kanały nie nakładały się?
@brokenik: No to dupa. Ewentualnie można by zrobić site surveying i aby sprawdzić, czy miałoby sens niektóre punkty po prostu wyłączyć.

Skoro problem jest od miesiąca, to dowiadywałeś się, czy w tej bazie było ostatnio coś montowane? Coś co mogłoby triggerować DFSa?