Aktywne Wpisy
DrMagK2 +280
Moje miasto takie piękne XD
plottwist +668
Ogólnie jestem przerażony tym wypadkiem na A1 i mega fajnie, że na wykopie ludzie chcą sprawiedliwości, za to co spotkało tą rodzine, różne wypadki widziałem i po prostu klikam, oglądam i zamykam ale tutaj jakoś to siedzi we mnie i cały czas sprawdzam jakieś nowe info. Na yt bandyci drogowi jest wstawiony gif z przybliżenia kamerki z auta jadącego z naprzeciwka, spowolniłem to trochę i zobaczcie jak dość dobrze wygląda moment uderzenia.
Autorzy: Alan Moore, Eddie Campbell
Ocena: 6/10
86 - 1 = 85
Książek, filmów, komiksów i gier opowiadających o słynnych morderstwach w londyńskiej dzielnicy Whitechapel z 1888 roku powstały setki, a osoby podejrzane o bycie Kubą Rozpruwaczem idą w dziesiątki. Istnieją najprzeróżniejsze teorie dotyczące tych zdarzeń i łatwo można się w nich pogubić. Słynny scenarzysta komiksowy Alan Moore(Strażnicy, Liga Niezwykłych Dżentelmenów, V jak vendetta) postanowił dołożyć swoją cegiełkę do tej zabawy zwanej "rozpruwaczologią".
Efektem tego jest wielowarstwowa i gęsta opowieść. Szczególnie atrakcyjna dla osób lubiących zabawiać się w wyszukiwanie nawiązań i łączenie różnych zdarzeń by uzyskać ogólną teorię wyjaśniającą wszystkie opisane zajścia. Choć nie mam nic przeciwko takim zabawom, to jednak w tym przypadku niezbędna jest co najmniej ponad przeciętna wiedza związana z tymi morderstwami. Żeby uzyskać taką złożoność Moore wielokrotnie zbacza z głównego wątku i zajmuje się innymi tematami, jak choćby masonerią czy wiktoriańskim społeczeństwem. Co wychodzi czasem na dobre, ponieważ autor interesująca potrafi o tych tematach opowiedzieć. Niekiedy jednak trzeba przebrnąć przez nudne i nazbyt techniczne połacie tekstu.
Strona graficzna komiksu jest niestety rozczarowująca. Rysunki wyglądają raczej jak szkice niż pełnoprawna oprawa graficzna, przez co często nie potrafiłem rozróżnić postaci. Oprócz głównych person, wiele wyglądało jak swoje klony, szczególnie prostytutki. Przynajmniej ilustracje budynków, których w komiksie jest sporo, wyglądały dobrze.
Komiks ten na pewno można polecić wszelkiej maści "rozpruwaczologom" - będą w niebo wzięci. Jeśli chodzi o zwykłych zjadaczy chleba, to trudno powiedzieć. Choć temat ten posiada duży potencjał to jednak autorzy nie potrafili go w pełni wykorzystać.
#100komiksow #komiksy #komiks