Wpis z mikrobloga

Skopiowanie z fejsa Radka #pyffel

Radek Pyffel

1 godz. ·
Wróciłem z Chin, gdzie w ramach delegacji prezydenta RP Andrzeja Dudy uczestniczyłem w szczycie Chiny-Europa Środkowa 16+1. Na podsumowanie jeszcze przyjdzie czas. Poniżej kilka obserwacji i spostrzeżeń ( wybaczcie nieco luźną formę, przy poważnych jakby nie było sprawach). Co dał mi wyjazd do Chin i możliwość wzięcia udziału w tej delegacji:
1. Załatwiłem wiele spraw ( głównie poza forum i szczytem, ale także w jego trakcie). Przede wszystkim dla CSPA, zaprzyjaźnionych biznesmenów, ale tym samym liczę że także dla Polski Emotikon smile Będzie z tego chleb.
2. Nawiązałem wiele ciekawych kontaktów po stronie chińskiej.
3. Spotkałem wielu starych znajomych, Polaków i Chinczyków ( miło było Was widzieć po raz kolejny! Emotikon smile
4. Odbylem wiele inspirujących rozmów z członkami delegacji polskiej: prezesami spółek i agend rządowych, finansistami, przedsiębiorcami od lat 90-tych dzialającymi w Azji, sadownikami z Grójca. Ludzie o ogromnym dorobku i unikalnych doświadczeniach. Dziękuję!
5. Przekonałem się, że Chiny są już większą potęgą niż mi się zdawało ( dlaczego o tym napiszę wkrótce)
6. Przekonalem się że polskie media z wyjątkiem Polskiego Radia (Tomasz Sajewicz) nie są zainteresowane/ nie chcą/nie mogą/(nie rozumieja)/nie potrafią (niepotrzebne skreślić) informować o relacjach polsko-chińskich. Wzrośnie zatem ogromnie rola internetu, który stworzy coś w rodzaju drugiego obiegu w którym będą się pojawiać informacje i komentarze dotyczące Polski i Chin. Będę w tym jako R.P uczestniczyć, będziemy w tym także brali udział jako CSPA. Zapraszam!
7. Przekonałem się, że Andrzej Duda rozumie znaczenie Chin i "daję radę"
8. Ale jednocześnie przekonalem się, że dzisiaj to może nie wystarczyć. Nie wystarczy poprawne wystąpienie. Przed nami (wszystkimi) ogrom pracy... Jeśli jej nie wykonamy, kryterium "poprawnego wystąpienia" nie będzie wystarczające i "nie damy rady".
9. Przekonałem się że Viktor Orban, który przemawiał w czasie szczytu 16+1, to naprawdę wielkiej wagi gracz i niezwykle charyzmatyczna postać ( to stwierdzenie faktu na zasadzie "retweets are not endorsements).
10. Przekonałem się że nasza dzieci i wnuki lata 2013- 2049 mogą nazywać epoką budowy "One Belt, One Road" nowego Jedwabnego Szlaku 2.0. Nowa epoka.
11. Przekonalem się że Chiny na dobre pojawiają się w Europie Środkowej, jako nowy gracz. Co z tego wyniknie dla Polski, zależy (jeszcze wciąż) w dużej mierze od nas.
12. Przekonałem się, że Chiny zrobiły ogromny postęp jeśli chodzi o zrozumienie Europy Środkowej. Jestem pod wrażeniem przemowienia premiera Li Keqianga i pracy ktorą wykonaly chinskie think tanki ( w czym mieliśmy swój bardzo skromny udzial, ale jednak!)
13. Premier Chin mówił w pewnym momencie słowami CSPA ( o małych i średnich przedsiębiorcach z regionu). Przekonałem się że 没有不可能的, że nawet ubogi think-tank z Polski i piszący po polsku, może się przebić ze swoimi ideami w Pekinie, a jednocześnie przekonałem się że jest to paradoksanie łatwiejsze niż przebicie się z tymi ideami i mur niezrozumienia we własnym kraju...
14. Przekonałem się, jak wiele daję udział w tego typu spotkaniach i szczytach ( nawet z odleglych miejsc) jeśli chodzi o "zrozumienie" polityki międzynarodowej. Doświadczenie bezcenne.
15. Last but not least, przekonałem się, czytając relacje i komentarze w Polsce, że nasza perspektywa jest bardzo polonocentryczna. A Chiny i świat idą mocno do przodu i nikt nie będzie się na nas oglądał. Powstaję nowy globalny ład. I powstanie z nami, czy bez nas.
Co z tego wszystkiego wyniknie, zobaczymy. Zachęcam Was do śledzenia wypowiedzi i komentarzy ( nie tylko moich) na ten temat. Prawdopodobnie zaczyna się nowa epoka, z której w Polsce nie do końca sobie chyba zdajemy sprawę. To było i jest oczywiste w Szanghaju, Suzhou, czy Pekinie.

#pyffel #geopolityka #chiny #polska
HaHard - Skopiowanie z fejsa Radka #pyffel 

Radek Pyffel
1 godz. · 
Wróciłem z C...

źródło: comment_Gf845eZWp369KBzVCRqWrGWlMWFbNs6f.jpg

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@HaHard:

Przekonalem się że polskie media z wyjątkiem Polskiego Radia (Tomasz Sajewicz) nie są zainteresowane/ nie chcą/nie mogą/(nie rozumieja)/nie potrafią (niepotrzebne skreślić) informować o relacjach polsko-chińskich.

Niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego? Co musiałoby się zmienić żeby polskie media zaczęły liczyć się z tym tematem?
  • Odpowiedz
@enforcer: zacytuje to, co napisałem chyba przedwczoraj "W Polsce zainteresowanie było/ jest relatywnie mniejsze, ponieważ kim dla Polski są Chiny, co znaczy ten MAŁY kraj? Natomiast w Chinach, uu bracie, uu siostro, obszerne relacje, wszystkie oczy i obiektywy na Prezydenta Dudę, bo w końcu przyjechał lider WIELKIEGO kraju ... Nie wydaje wam się czasem, że żyjemy w kraju, którego media chorują na schizofrenię? Gdzie dziennikarzy złapano w siatkę podczas ulicznej
  • Odpowiedz
@Shin: Póki mają wpływ na opinie dużej części społeczeństwa, nic nie można zrobić. Jeżeli ludzie staną się na tyle świadomi, że przestaną oglądać ten syf na tyle, żeby nad stacjami telewizyjnymi i gazetami wisiała groźba bankructwa, to wtedy zaczną mówić o tym, o czym pisze się w internecie.
  • Odpowiedz
@HaHard: Mam nadzieje, że gdy to ktoś ważny przyjedzie z Chin do Polski, to my też pokażemy, że nam baaardzo zależy z należytym dla nich szacunkiem. Właśnie, czy zanosi się na jakąś ważniejszą wizytę?
  • Odpowiedz
@HaHard: @enforcer: thediplomat.com jest poświęcony Azji. Portal jest spory i informuje na bieżąco, jest sporo szczegółów. Mają dużo większy rozmach niż CSPA, które mam nadzieję kiedyś ich doścignie.

No a jak już padł Stratfor to można przeglądać wszystkie inne portale tego typu: CSIS, Foreign Policy, Foreign Affairs, CSBA (bardzo ważna instytucja), szukać komentarzy Roberta Kaplana.
  • Odpowiedz
Niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego? Co musiałoby się zmienić żeby polskie media zaczęły liczyć się z tym tematem?

@enforcer: musiałby być realny, bo to na razie są pięknie brzmiące bajki - tranzytowy kraj ma być mocniejszy gospodarczo od silnej gospodarki opartej na technologii.
  • Odpowiedz
@Velati: póki co media jakie mamy są jakie są, to one kreują "rzeczywistość" i będzie bardzo ciężko przebić się takim informacjom jak np. współpraca Polski z Chinami, szczątkowe informacje które są pokazywane sprawiają że ludzie nie biorą tego na poważnie i nie są świadomi że możemy być w przełomowym momencie w historii, jak pisałem że ostatnie wybory są najważniejsze od 25 lat to zostałem wyśmiany a kto wie czy negocjacje
  • Odpowiedz