Aktywne Wpisy

Marvel7 +1056
#apple #iphone #rozdajo #laptopy #pcmasterrace
Apple MacBook Pro 2023 16" Laptop 512GB do rozdania nie używam leży tylko w szafie. Wysyłka na własny koszt! Plusują wszyscy oprócz: @anita-kowalewka i @WykopX i czarna lista. Losowanie jakoś pod koniec tygodnia. Plusy zbieramy do jutra do godziny 16:00 czasu Dubajskiego. Zostaw komentarz ''Biorę udział MacBook Pro 2023 16'' Będzie łatwiej mi losować. Powodzenia mireczki!
Apple MacBook Pro 2023 16" Laptop 512GB do rozdania nie używam leży tylko w szafie. Wysyłka na własny koszt! Plusują wszyscy oprócz: @anita-kowalewka i @WykopX i czarna lista. Losowanie jakoś pod koniec tygodnia. Plusy zbieramy do jutra do godziny 16:00 czasu Dubajskiego. Zostaw komentarz ''Biorę udział MacBook Pro 2023 16'' Będzie łatwiej mi losować. Powodzenia mireczki!

FrozenShade +958
Postaram się krótko:
3 lata temu kobieta się wyprowadziła i zabrała dzieci. Jakieś 2-3 dni później starsza córka (miała wtedy niecałe 10 lat) wróciła mówiąc, ze nie chce mieszkać z matką (wyprowadziła się, ze względów technicznych do mieszkania klatkę obok).
Rozpoczęła się sprawa w sądzie - ona chce dzieci u siebie i alimenty 4k. Ja mówię - nie, Lena mieszka ze mną, o kasie możesz pomarzyć.
Przez 2 lata boksowaliśmy się w
3 lata temu kobieta się wyprowadziła i zabrała dzieci. Jakieś 2-3 dni później starsza córka (miała wtedy niecałe 10 lat) wróciła mówiąc, ze nie chce mieszkać z matką (wyprowadziła się, ze względów technicznych do mieszkania klatkę obok).
Rozpoczęła się sprawa w sądzie - ona chce dzieci u siebie i alimenty 4k. Ja mówię - nie, Lena mieszka ze mną, o kasie możesz pomarzyć.
Przez 2 lata boksowaliśmy się w

Mirki, pomoże ktoś zielonce?
Mam wyrysować przestrzeń roboczą robota.
Wyznaczyłam wektory x,y,z wszystkich możliwych położeń (z jakimś tam skokiem).
I pytanie teraz, czy jest jakaś funkcja, która mi te punkty wyrysuje jako jednolitą bryłę?
Mesh odpada, bo w niej Z musi być macierzą a ja mam wektor.
Czy w ogóle zabieram się do tego od dobrej strony? Mam do dyspozycji równania na x,y,z w zależności od wartości na każdym złączu.
Tyle napisałam:
th1=linspace(th1min,th1max,25);
d2=linspace(d2min,d2max,25);
d3=linspace(d3min,d3max,25);
th4=linspace(th4min,th4max,25);
pozycje=combvec(th1,d2,d3,th4);
th1=pozycje(1,:);
d2=pozycje(2,:);
d3=pozycje(3,:);
th4=pozycje(4,:);
x=cosd(th1).*(a3 + d3) + a2*cosd(th1) - a4*sind(th4 - 90).*cosd(th1);
y=sind(th1).*(a3 + d3) + a2*sind(th1) - a4*sind(th4 - 90).*sind(th1);
z=a1 + d2 + a4*cosd(th4 - 90);
Do tego wystarczy plot3(x,y,z,'*b'), które bazuje na samych punktach. Ale nie daje wyniku bryły. To jest najprymitywniejsze rozwiązanie.
Możesz wykonać taki kod:
DT = delaunayTriangulation(x',y',z');[K,v] = convexHull(DT);
trisurf(K,DT.Points(:,1),DT.Points(:,2),DT.Points(:,3),...
'FaceColor','cyan')
??
https://en.wikipedia.org/wiki/Convex_hull_algorithms
Zobaczę czy czegoś takiego nie ma. A tutaj wykorzystujemy triangulację czyli dla każdego wierzchołka znajdujemy 3 w 2d, 4w 3d by podzielić figurę/bryłę na niezachodzące na siebie sympleksy (uogólniony trójkąt).
Nie wiem czy ręczna redukcja wierzchołków wchodzi w grę.
http://scicomp.stackexchange.com/questions/3301/concave-polygon-hull-finding#
Ciekawe czy dam radę to dostosować do przypadku 3D.
sc = alphaShape([x',y',z'],6);
plot(sc);
Ewentualnie nie 6 tylko inna liczba która by była większa niż odległości między punktami.
U mnie efekt wygląda obiecująco.