Wpis z mikrobloga

#espstack - wieści z frontu. Jako że notorycznie brakuje mi czasu, a platforma w wersji v0.1 czeka na porządne przetestowanie, postanowiłem wykorzystać moją platformę w trzech projektach, które od jakiegoś czasu chodziły mi po głowie.

1. Na poprzednie święta żona zażyczyła sobie światełka do przyozdobienia mieszkania. Przyklasnąłem temu pomysłowi stwierdzając jednak, że nie ma co iść w komercję - trzeba zbudować coś własnoręcznie. Zrobić je na diodach rgb, sterować przez internet itp. Przecież "chwila i będzie". I tak po roku... mamy światełka, sterowane z #esp8266. Mówimy tu o 20 diodach WS2812b połączonych ze sobą w łańcuch. Każda "ubrana" w bawełnianą kulkę (coś takiego). Z interfacem sieciowym do obsługi (zmiana koloru - póki co całego łańcucha). Użyte warstwy - espstack-core, espstack-usb, espstack-(o)led

2. Jako że brakuje nam termometru postanowiłem skombinować coś i na tę okoliczność. I tak #esp8266 odpytuje dht22 o temperaturę i wilgotność, a następnie publikuje dane na data.sparkfun.com. Całość zasilana jest z micro akumulatora li-po, który od czasu do czasu ładuję podłączając stack do ładowarki usb. Wykorzystałem też port ADC do pomiaru napięcia na akumulatorze, także z wyprzedzeniem wiem kiedy należy naładować akumulator. Pomiary dokonowyane są co 15 minut, a następnie #esp8266 wchodzi w tzw. deep sleep mode. Użyte warstwy - espstack-core, espstack-usb/lipo, espstack-dht22

3. Wisienka na torcie. Na co dzień jestem programistą #drupal. Wczoraj świętowaliśmy wydanie nowej wersji - Drupala 8. Z tej okazji na całym świecie organizowane były imprezy. Również i my w biurze postanowiliśmy coś zrobić, a jako że warzymy własne p--o to naturalnym wydawało się, że musimy zrobić coś specjalnego do nalewania piwa. I tak powstał, prawdopodobnie pierwszy na świecie, nalewak do piwa oparty o #esp8266. Mechanizm jest prosty - kładziesz szklankę na tacy i czekasz na p--o - z punktu widzenia użytkownika końcowego to wszystko. Testowaliśmy już podobny projekt rok temu - wtedy oparty na #raspberrypi i #trinket, dziś w całości o #esp8266. Z punktu widzenia elektroniki wygląda to tak: load cell + hx711 + esp8266 + ws2812b + TIP120 + solenoid valve + drobnica. Zamiast opowiadać jak działa - zobaczcie wideo. Zwrócę tylko uwagę, że NeoPixel Ring pokazuje aktualny progres w nalewaniu w oparciu o odczyty z load cella. Użyte warstwy - espstack-core, espstack-usb, espstack-(o)led, espstack-hx711, espstack-proto(TIP120)

Przy okazji tych trzech projektów odkryłem błędy w projekcie PCB (w końcu po to te projekty robiłem), które zamierzam poprawić w wersji v0.2. Część z nich to przeoczenia (zapomniałem o narysowaniu ścieżek w bodajże dwóch miejscach), część to jakieś błędy projektowe (użyty nie ten pin co trzeba itp). Dam znać gdy v0.2 pójdzie na produkcję.

I na koniec obiecane video. Miłego oglądania.
zaporylie - #espstack - wieści z frontu. Jako że notorycznie brakuje mi czasu, a plat...

źródło: comment_E7RrLtAmCSJ1NGaFdw35ZGyhkt0Bdsxx.gif

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zaporylie: Widzę, że jesteś w temacie ESP8266 ;) Potrzebuję na tym zrobić termometr zasilany bateryjnie. Co 15/30 minut ma mierzyć temp i wysyłać na serwer. Ale miejsca mam na dwa/trzy akumulatory AA/AAA i chciałbym, żeby rok działało bez ładowania. Patrzyłem na pobór prądu w deep sleep - za duży :( Czy widzisz szansę zrobienia takiego usecase?
  • Odpowiedz
Szansa jest zawsze ale z bateriami AA które miałyby starczyć na rok będzie ciężko. Jakiś czas temu przeprowadzono ten test który dał rezultat 3 miesięcy na baterii. Oczywiście wiele można by tu jeszcze zoptymalizować ale nie jestem pewien czy uda Ci się wypełnić założenia.
Jesli juz to raczej probowalbym z li-po 10000+mah niz z AA/AAA ale koszty będą dużo wyższe.
  • Odpowiedz