Aktywne Wpisy

kontos_stelio +102
W ogóle jak dla mnie zawodowa armia to jest jakiś nieśmieszny żart XD czyli tak, w czasach pokoju ci ludzie dostaja:
- hajs za studia
- przydział mieszkaniowy
- pewną i dobrze płatna pracę
- wysoka emeryturę po 25 latach służby (czyli w praktyce kolo 45 r. ż.)
- hajs za studia
- przydział mieszkaniowy
- pewną i dobrze płatna pracę
- wysoka emeryturę po 25 latach służby (czyli w praktyce kolo 45 r. ż.)

Crisu +70
Oddajesz prawie 50% procent w podatkach, masz najdroższe mieszkania i kredyty hipoteczne w Europie. Na wizytę u lekarza specjalisty czekasz min pół roku.
Teraz masz robić za mięso armatnie, gdzie w najlepszym przypadku zginiesz na froncie a w najgorszym wrócisz jako niezdolny do samodzielnej egzystencji weteran z renta 2000 brutto.
#obowiazkowecwiczeniawojskowe
Teraz masz robić za mięso armatnie, gdzie w najlepszym przypadku zginiesz na froncie a w najgorszym wrócisz jako niezdolny do samodzielnej egzystencji weteran z renta 2000 brutto.
#obowiazkowecwiczeniawojskowe

1. Na poprzednie święta żona zażyczyła sobie światełka do przyozdobienia mieszkania. Przyklasnąłem temu pomysłowi stwierdzając jednak, że nie ma co iść w komercję - trzeba zbudować coś własnoręcznie. Zrobić je na diodach rgb, sterować przez internet itp. Przecież "chwila i będzie". I tak po roku... mamy światełka, sterowane z #esp8266. Mówimy tu o 20 diodach WS2812b połączonych ze sobą w łańcuch. Każda "ubrana" w bawełnianą kulkę (coś takiego). Z interfacem sieciowym do obsługi (zmiana koloru - póki co całego łańcucha). Użyte warstwy - espstack-core, espstack-usb, espstack-(o)led
2. Jako że brakuje nam termometru postanowiłem skombinować coś i na tę okoliczność. I tak #esp8266 odpytuje dht22 o temperaturę i wilgotność, a następnie publikuje dane na data.sparkfun.com. Całość zasilana jest z micro akumulatora li-po, który od czasu do czasu ładuję podłączając stack do ładowarki usb. Wykorzystałem też port ADC do pomiaru napięcia na akumulatorze, także z wyprzedzeniem wiem kiedy należy naładować akumulator. Pomiary dokonowyane są co 15 minut, a następnie #esp8266 wchodzi w tzw. deep sleep mode. Użyte warstwy - espstack-core, espstack-usb/lipo, espstack-dht22
3. Wisienka na torcie. Na co dzień jestem programistą #drupal. Wczoraj świętowaliśmy wydanie nowej wersji - Drupala 8. Z tej okazji na całym świecie organizowane były imprezy. Również i my w biurze postanowiliśmy coś zrobić, a jako że warzymy własne p--o to naturalnym wydawało się, że musimy zrobić coś specjalnego do nalewania piwa. I tak powstał, prawdopodobnie pierwszy na świecie, nalewak do piwa oparty o #esp8266. Mechanizm jest prosty - kładziesz szklankę na tacy i czekasz na p--o - z punktu widzenia użytkownika końcowego to wszystko. Testowaliśmy już podobny projekt rok temu - wtedy oparty na #raspberrypi i #trinket, dziś w całości o #esp8266. Z punktu widzenia elektroniki wygląda to tak: load cell + hx711 + esp8266 + ws2812b + TIP120 + solenoid valve + drobnica. Zamiast opowiadać jak działa - zobaczcie wideo. Zwrócę tylko uwagę, że NeoPixel Ring pokazuje aktualny progres w nalewaniu w oparciu o odczyty z load cella. Użyte warstwy - espstack-core, espstack-usb, espstack-(o)led, espstack-hx711, espstack-proto(TIP120)
Przy okazji tych trzech projektów odkryłem błędy w projekcie PCB (w końcu po to te projekty robiłem), które zamierzam poprawić w wersji v0.2. Część z nich to przeoczenia (zapomniałem o narysowaniu ścieżek w bodajże dwóch miejscach), część to jakieś błędy projektowe (użyty nie ten pin co trzeba itp). Dam znać gdy v0.2 pójdzie na produkcję.
I na koniec obiecane video. Miłego oglądania.
źródło: comment_E7RrLtAmCSJ1NGaFdw35ZGyhkt0Bdsxx.gif
Pobierztylko weź odchudz tego gifa w gfy cat, bo na telefonie to mordega
Kiedy udostępnisz PCB? Gdzie kupujesz płytki?
Jesli juz to raczej probowalbym z li-po 10000+mah niz z AA/AAA ale koszty będą dużo wyższe.