Wpis z mikrobloga

6 327 - 1 = 6 326

Tytuł: Doktor Jekyll i pan Hyde
Autor: Robert L. Stevenson
Gatunek: Fantastyka
★★★★★★★★★

Utwór opowiada o londyńskim prawniku Gabrielu Uttersonie, który prowadzi dochodzenie w sprawie dziwnych relacji łączących jego przyjaciela doktora Henryka Jekylla z tajemniczym i nieprzyjemnym Edwardem Hyde'em. Myślę, że nie trzeba zbytnio przedstawiać fabuły, bo każdy chyba ją zna. A to dlatego, że pomysł na którym opiera się książka okazał się na tyle dobry, że nasza kultura momentalnie go pochłonęła i wydaliła w postaci miriadów adaptacji, parodii i nawiązań.
Dlatego od razu nasuwa się pytanie: czy jest sens sięgać po oryginał? Jak najbardziej! Większość adaptacji opowiadana jest z perspektywy Jekylla and Hyde'a, pomijając w ogóle postać głównego bohatera. W ten sposób całkowicie obdziera się historię z jej tajemniczości i grozy oraz finałowego twistu. Podobnie często spłycana jest sama postać Hyde'a. Większość skupia się na kwestii dualności człowieka, walce jego dobrej strony ze złą. I rzeczywiście jest to ważny wątek, dla którego jednak poświęca się kwestie narracji, która dla czytelnika jest przecież bardzo ważna. Poza tym, samo to zagadnienie w książce Stevensona jest o wiele głębsze i generuje więcej interpretacji. Choćby taką, że to ta dobra strona szuka możliwości uwolnienia swojej destrukcyjnej natury, w taki sposób by nadal móc się zasłaniać parawanem cnoty.
Książka jest świetnie napisana. Zarówno jeśli chodzi o narrację(to w jaki sposób autor prowadzi czytelnika - doskonale potrafi utrzymać suspens mimo tego, że właściwie znałem zakończenie), strukturę powieści(zmiana punktów widzenia, wplatanie w narracje wspomnień czy listów) jak i język. Jedyną wadą jest to, że jeszcze przed lekturą wiedziałem na czym polega pomysł i zakończenie książki(ale to przecież nie wina autora). Bez tej wiedzy śledzenie jak tajemnica odkrywa się przede mną było by jeszcze lepsze. Na szczęście powieść sama w sobie jest na tyle dobra, że to aż tak nie przeszkadza.

#bookmeter
Pobierz Vivec - 6 327 - 1 = 6 326

Tytuł: Doktor Jekyll i pan Hyde
Autor: Robert L. Stevenso...
źródło: comment_llf1cOKS5bTKxBjkMxmRMxYbQjRy38eZ.jpg