Aktywne Wpisy
gymw8nhnzd +17
Nie mam juz pojęcia co robić...
W 2021 zmieniłem firmę w IT i przeszedłem tam na B2B, dostałem 17k netto + VAT, praktycznie niewiele mniej wychodziło na rękę bo ryczałt i mały ZUS, wziąłem wtedy na kredyt mieszkanie w którym mieszkam aktualnie i drugie na wynajem (łącznie 1,3 mln pln kredytu), raty nie przekraczały polowy moich zarobków wiec był całkiem spokojny zapas.
Jak stopy urosły do poziomu 7% to kredyty znacznie zaczęły
W 2021 zmieniłem firmę w IT i przeszedłem tam na B2B, dostałem 17k netto + VAT, praktycznie niewiele mniej wychodziło na rękę bo ryczałt i mały ZUS, wziąłem wtedy na kredyt mieszkanie w którym mieszkam aktualnie i drugie na wynajem (łącznie 1,3 mln pln kredytu), raty nie przekraczały polowy moich zarobków wiec był całkiem spokojny zapas.
Jak stopy urosły do poziomu 7% to kredyty znacznie zaczęły
Jedną z najbardziej bekowych rzeczy, jaką tagowi b2biarze wypisują, jest negocjowanie stawki. Wiecie, te wszystkie wpisy typu "hurr durr jak nie umiesz sobie NEGOCJOWAĆ STAWKI to coś tam coś tam".
Srogie xD, w 90% te negocjacje wyglądają tak, że rekruterka pyta, ile chcesz zarabiać i jak przestrzelisz, to więcej nie zadzwonią. W pozostałych 9% dzwonią by poinformować, że biorą cię za stawkę niższą niż podałeś i bierzesz albo nie.
#programowanie
Srogie xD, w 90% te negocjacje wyglądają tak, że rekruterka pyta, ile chcesz zarabiać i jak przestrzelisz, to więcej nie zadzwonią. W pozostałych 9% dzwonią by poinformować, że biorą cię za stawkę niższą niż podałeś i bierzesz albo nie.
#programowanie

Nie znam się, więc się zapytam. Ostatnio poszło info o tym, ze rzady FR, GB, DE chca zakazac szyfrowania. Tak sobie to rozkminiam, jak oni to maja zamiar wykorzystac do walki z terroryzmem? W sensie zakladam, ze moga skontrolowac np dowolna wiadomosc email. I co? NIe sprawdza kazdego wiadmosci czy jest zaszyfrowana, bo jest ich miliardy dziennie. Beda wbijac do kazdego janusza na chate sprawdzic czy nie kitra zaszyfrowanwego dysku?
Bo nawet jak zlapia terroryste to raczej nie przestraszy sie grzywny/wiezenia za zaszyfrowane dane.
Nawet jak maja wytypowanego terroryste to co. Przyjdzie polizei i powie "Panie Ahmedzie, ale pan nie szyfruj tych maili, bo prawo zakazuje"? Przeciez terrorysta od razu polapie sie, ze jest spalony.
A moze co chca karac osoby, ktore tworza te programy do szyfrowania? Bez sensu, bo moge sciagnac program np od Chinskich programistow.
A co z szyfrowaniem staromodnym np szyfr:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Gaderypoluki
Pojde do wiezienia?
A co ze slangiem?
Wezcie mnie oswieccie o co biega, bo ja nie kleje.
Jestem terrorysta, lepiej wyslac zaszyfrowana wiadomosc i narazic sie na jakastam kare grzywny niz pozwolic, zeby dowody na to, ze jestem terrorysta trafily do sluzb, nie?