Aktywne Wpisy
Lewusx +36
Osobie która zgadnie ile lat dzieli te dwa zdjęcia i ile kg więcej ważę po prawej, rozpisze plan treningowy i przez miesiąc będę sprawował opiekę nad techniką wykonywania ćwiczeń. (300zł usługa)
Osoby które biorą udział w konkursie (wystarczy spróbować zgadnąć), otrzymują 10% zniżki na prowadzenie online jeśli chciałyby z usługi kiedyś skorzystać. (Ważność do końca roku)
#konkurs
#rozdajo
Osoby które biorą udział w konkursie (wystarczy spróbować zgadnąć), otrzymują 10% zniżki na prowadzenie online jeśli chciałyby z usługi kiedyś skorzystać. (Ważność do końca roku)
#konkurs
#rozdajo
Kamar +61
Od 2025 ma być wprowadzony w Polsce system opakowań zwrotnych. Kolejne chore rozwiązanie rodem #niedzielahandlowa - każdy z nas sortuje już plastiki czy szkło. System ten tak na prawdę jest nowym podatkiem, bo nie będzie od niego mniej smieci na ulicach, a nakłada on na nas konieczność zbierania niezgniecionych smieci i odnoszenia ich do sklepu. Dlaczego to nowy podatek? Dużo osób po prostu kupując jedna sztukę jakiegoś produktu w puszce
Tytuł: Pięćdziesiąt Twarzy Greya
Autor: E L James
Gatunek: romans
★★★★★★★★★☆
Tytuł: Ciemniejsza Strona Greya
★★★☆☆☆☆☆☆☆
Tytuł: Nowe oblicze Greya
★☆☆☆☆☆☆☆☆☆
Ciężko mi zacząć, więc opowiem taką anegdotę - do przeczytania tej trylogii zachęcił mnie powód osobisty. Co prawda powodu tego nie widziałem już 3 miesiące, ale za to udało mi się przynajmniej skończyć czytać (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■) Wygryw
Część właściwą zacznę od tego, że pierwsza książka jest naprawdę dobra! Sam byłem poważnie zaskoczony. Choć gdy przyjrzeć się całej historii stojącej za jej wydaniem - nie mogło być inaczej. Historia jest całkiem niezła, ale to co najlepsze w książce - sposób narracji. Klimat jest budowany przez krótkie, proste zdania. Uczucia głównej bohaterki - Anastazji - opisywane są momentami w sposób wręcz prostacki - ale dzięki temu dziewczyna ta wydaje się bardzo autentyczna. Sam Grey jest taki jaki powinien być - piękny, młody, niesamowicie pewny siebie i arogancki.
Polecam każdemu
Zastanawiam się tylko jak można było z takiego potencjału zrobić tak c-----y film. No ale kasa na pewno się zgadza (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
No a teraz będzie to na co wszyscy czekali - opis drugiej i trzeciej części. I wszystko co napiszę poniżej dotyczy tylko "Ciemniejszej strony..." i "Nowego oblicza...". Tak jak wspominałem - pierwsza część to zupełnie inna bajka
Można by opisywać to żywcem przelewające się g---o, które zaczyna wypływać po otwarciu dowolnej strony którejkolwiek z tych dwóch książek, no ale po co. Ograniczę się do podpunktów
- wszystko co stara się wmówić opinia publiczna na temat tej trylogii jest kompletną nieprawdą
- po pierwsze - nigdy nie dajcie sobie wmówić, że to książka o wyuzdanym, ostrym seksie. No chyba że dla kogoś używanie w łóżku czegokolwiek poza p-----m jest perwersją, to wtedy tak. Uważajcie tylko żeby nie dojść od samego czytania ( ͡° ͜ʖ ͡°) A jeżeli chodzi o część 2 i 3 to w 95% przypadków to jest zwyczajny s--s typu p---s wchodzi i wychodzi + zapętlić aż Anastazja dojdzie. Żadnych urozmaiceń
- w ogóle s--s w tej książce jest raczej zabiegiem stylistycznym - w części drugiej bohaterowie bzykają się co 10-15 stron (tak jak wyżej napisałem - zwyczajny s--s), pewnie dlatego że książka została obwołana "seksualną rewolucją na papierze", część trzecia jest zbudowana na zasadzie "mam historię, to będzie jakieś 20-40 stron, dobra, nie mam pomysłu to niech się bzykają, a potem jak na coś wpadnę to kolejna historia" - to (cytat) "perwersyjne b------o" staje się zapchajdziurą między końcem jednego a początkiem drugiego wątku
- tak, relacja Greya i Anastazji jest chora, ale w zupełnie inny sposób niż wyobraża sobie przeciętny człowiek nie znający książki - on chce kontrolować całe jej życie, mówiąc jej jak najmniej, bo boi się że ją straci, a ona dla odmiany boi się ze go straci
- można się porzygać czytając te przesłodkie dialogi jak to oni się zapewniają że się kochają i nie chcą siebie nawzajem stracić. I tak co kilkanaście - kilkadziesiąt stron
- trylogię można podsumować w ten sposób - w pierwszej części mamy do czynienia ze wspaniałym Greyem, taki "supreme gentleman" - obiekt pożądania każdej kobiety. Część druga to powolna agonia wyżej wspomnianego pana. Część trzecia jest już nekrofilią
- część trzecia zakończona jest dwoma krótkimi fragmentami całej opowieści z perspektywy Christiana - jeżeli książka 'Grey" wygląda właśnie tak, to ja się zastanawiam kto decyduje się wziąć do ręki? O wydawaniu pieniędzy już nie wspomnę. Tragedia
- mocno zastanawiające jest co tak właściwie kobiety dalej widzą w Greyu po skończeniu czytania całości? Okazuje się być niestabilnym, niedojrzałym, kapryśnym człowiekiem, który ma w dodatku nierówno pod sufitem i to w zupełnie niefajny sposób
- i na koniec ciekawostka którą zauważyłem u znajomych dziewczyn - im któraś ma bardziej "poukładane" życie, tym większa szansa na to że ma całą trylogię już za sobą, czyli - u mężatek i młodych matek odsetek ten wyniósł 100%, u dziewczyn w tym samym wieku, które jeszcze nie zdążyły nawet liznąć stabilizacji - blisko 0%
Na chwilę obecną nic więcej mi nie przychodzi do głowy - jak chcecie, to pytajcie
#50twarzygreya
#bookmeter
#ksiazki
A co do książek, nie czytałem ale 5/6 koleżanek które są oczytane i czytały mówiły, że straszne g---o, 6 mówiła, że jej fantazje podkręca xD
@atencjaqueen: polecam używanie opcji "odpowiedz"
Twórcy filmu nie mieli za wiele do pokazania w samej końcówce, to prawda. Za
@MarianKolasa: xD