Wpis z mikrobloga

#us #urzadskarbowy Pani wezwała mnie do urzędu aby wyjaśnić część faktur. Musiałem jej pisemnie pisać wytłumaczenie co to jest optymalizacja SEO, na czym polega administracja serwerami i bazami danych itp.

Zbyt dużym tchórzem jestem aby zapytać co ją to ku@#% obchodzi, albo odesłać do szkoły bo taki niedowład mózgu może się potem mścić w ciemno. Wiedziałem, że ze skarbówką są jaja, ale nigdy nie przyszłoby mi do głowy, że będę musiał jakiejś paniusi tłumaczyć na czym polega informatyka itp.

#gorzkiezale
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Zbyt dużym tchórzem jestem aby zapytać co ją to ku@#% obchodzi, albo odesłać do szkoły bo taki niedowład mózgu może się potem mścić w ciemno. Wiedziałem, że ze skarbówką są jaja, ale nigdy nie przyszłoby mi do głowy, że będę musiał jakiejś paniusi tłumaczyć na czym polega informatyka itp.

@juras99: a kody PKWiU były?
  • Odpowiedz
@juras99: Witamy w Polsce. Od jakiegoś czasu zauważam, że US sprawdza dosłownie każdą fakturę kosztową, widocznie mają wyrobić limity mandatów.
Ciekawostka — ostatnio US odmówił mi wydania druku ZAS-W, ponieważ na dołączonym potwierdzeniu wykonania opłaty skarbowej do UM widniał tekst "przelew przekazany do realizacji" a nie "wykonany". Tak, jakbym zamierzał oszukać US na 21 PLN...
Podejście urzędników szybko się nie zmieni — dla nich ciągle przedsiębiorca to na pierwszym miejscu
  • Odpowiedz
nie ma takiego obowiązku wpisywania PKWiU na fakturach.

@faynie: jest - dla rzeczy z obniżoną stawką VAT.

Zbyt dużym tchórzem jestem aby zapytać co ją to ku@#%
  • Odpowiedz
@M4ks: Kolego, nie miałem kontroli w UK, bo mam firmę w PL. I uwierz mi, zdarzyły mi się już pytania w US/UKS np. typu "Czy odbierający towar był ubrany w markową odzież", więc nie próbuj ocieplać wizerunku US w moich oczach ( ͡° ͜ʖ ͡°)

jest - dla rzeczy z obniżoną stawką VAT.

Możesz podać jakąś podstawę prawną?
  • Odpowiedz
Możesz podać jakąś podstawę prawną?

@faynie: http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/vat/faktura/327927,Symbol-PKWiU-na-fakturze-czy-jest-konieczny.html - jak widze teraz dotyczy tylko uslug zwolnionych z VATu (ostatni akapit)

Kolego, nie miałem kontroli w UK, bo mam firmę w PL. I uwierz mi, zdarzyły mi się już pytania w US/UKS np. typu "Czy odbierający towar był ubrany w markową odzież", więc nie próbuj ocieplać wizerunku US w moich oczach ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@faynie:
  • Odpowiedz
http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/vat/faktura/327927,Symbol-PKWiU-na-fakturze-czy-jest-konieczny.html - jak widze teraz dotyczy tylko uslug zwolnionych z VATu (ostatni akapit)

@M4ks: A widzisz, czyli nawet nie ma obowiązku wpisywania PKWiU w wypadku takich faktur — wystarczy podstawa prawna. Reasumując, nie ma obowiązku o którym wspominasz.

ja nie ocieplam wizreunku, tylko wkurza mnie "witamy w Polsce", bo to wszedzie podobnie wyglada, bo tak generalnie wygladaja
  • Odpowiedz
ani w Czechach ani w Austrii nie spotkałem się z tak idiotycznymi kontrolami i brakiem zaufania do przedsiębiorcy co w Polsce.

@faynie: brak zaufania to co innego, i sam sie z US w Polsce sporo użerałem. Ale to, że trzeba wytłumaczyć pare faktur to całkiem normalna rzecz i wcale nie wyjątkowa dla Polski.
Sam przechodziłem przez udowanianie, ze zaplacilem podatek 3 lata wstecz - i to dopiero debilizm (bo przeciez
  • Odpowiedz
Ale to, że trzeba wytłumaczyć pare faktur to całkiem normalna rzecz i wcale nie wyjątkowa dla Polski.

@M4ks: To zależy. Prowadząc duże przedsiębiorstwo handlowe pomimo odpowiednich kodów w PKD do KRS musiałem się tłumaczyć nie z kilka, a z kilkadziesiąt faktur zakupowych z UE urzędniczce, która nie wie, co to jest Powerbank Xiaomi, bo przecież po co jej znajomość języka angielskiego, o znajomości Google nie wspomnę.
W krajach zachodu —
  • Odpowiedz
co to jest Powerbank Xiaomi, bo przecież po co jej znajomość języka angielskiego, o znajomości Google nie wspomnę.

@faynie: a jakbyś wystawił FV po chińsku, to by były pretensje, żę po chińsku nie rozumie albo znaleść w google i zastanawiać się, do czego Ci taki powerbank? Zapytali, wytlumaczyłeś - po sprawie, tak to działa wszędzie.

Byś trafił na kumatego to by ci np. zakwestionował zakup powerbanku bo masz tez laptopa a poza tym masz biuro i fakture za prad to powinno starczyć przy standardowym czasie naładowania telefonu + w tym modelu samochodu masz gniazdko zapalniczki, etc, a poza tym na jd.com było taniej wiec próbujesz robić wała ( ͡
  • Odpowiedz
Byś trafił na kumatego to by ci np. zakwestionował zakup powerbanku bo masz tez laptopa a poza tym masz biuro i fakture za prad to powinno starczyć przy standardowym czasie naładowania telefonu + w tym modelu samochodu masz gniazdko zapalniczki, etc, a poza tym na jd.com było taniej wiec próbujesz robić wała ( ͡º ͜ʖ͡º)

@M4ks: Takiego urzędnika nie nazwałbym kumatym, a po prostu głupim
  • Odpowiedz
Takiego urzędnika nie nazwałbym kumatym, a po prostu głupim ponad normę...

@faynie: no to albo wymagasz, zeby byli ekspertami we wszystkim albo nie.

Tłumaczyć się a wyjaśniać to dwa
  • Odpowiedz
Ja wiem, ze wrzucanie na US jest modne, ale skłonnosci polaków do przesadzania są cóż.. nieprzesadzone ;)

@M4ks: Poprowadzisz parę lat firmę w PL (co doradzam) to zrozumiesz moje podejście.
  • Odpowiedz
Poprowadzisz parę lat firmę w PL (co doradzam) to zrozumiesz moje podejście.

@faynie: tak jak pisałem - prowadziłem, miałem trzy kontrole, jakoś do tej pory żyje :)
  • Odpowiedz