Aktywne Wpisy
WonszWykopowy +19
Jestem na 3 roku automatyki i robotyki. Mam 23 lata (w tym roku 24, miałem rok przerwy) Patrząc na perspektywy po tym kierunku, po prostu pęka mi serce. Na mirko jest tendencja "tylko studia techniczne bla bla...", ale gdyby zagłębić się bardziej to naprawdę trudno wybrać większe bagno niż AiR. Wypruwam sobie żyły na cholernie ciężkich studiach, a patrząc na perspektywy po tym gównie po prostu mam ochotę nie powiem co ze
Gradi_ +206
pomijając to, że baby z siłowni robią rewie mody i same pokazują w ten sposob bardzo dużo, to śmiać mi się chce z rad niektórych osób, żeby kasować tindera i poznawać na żywo na silowanich czy ulicy xD powodzenia jak tutaj nawet głowy w stronę niektórych dziewczyn nie można odwrócić, to za zagadanie jak się nie spodobasz to już możesz się witać z latka creepa
#tinder
#tinder

Macie może jakiś poradnik dla laików?
#linux #linuxmasterrace
Robiłem zmniejszanie partycji winzgrozowych i nigdy nie zdarzyło się, by jakieś dane stracić,
W zasadzie w Linuksie o wszystkim decydujesz sam, więc nie - instalator nie podejmie za ciebie decyzji!
Ile wyznaczyć? To zależy, jak zamierzasz z kompa korzystać. Ja na 100 GB mam jakieś 10 GB na starą winzgrozę, a reszta na Linuksa. Ale ja z winzgrozy właściwie w ogóle nie korzystam.
Swap wystarczy
Komentarz usunięty przez autora
@0bj9y3m: Dzięki za rady. Właśnie wolałem zmniejszyć w Windowsie, niż potem pogubić się w instalatorze i sobie popsuć Windowsa.
Z Ubuntu miałem lekki zgrzyt, ponieważ też postawiłem go na pendrivie i niesamowicie mi przycinał. To jednak chyba kwestia pendriva niż samego Ubuntu.
Komentarz usunięty przez autora
Niby żeby iść na podobne stricte graficzne środowisko, to mógłbym zostać przy Windowsie.
@Jimp: nie mam pojęcia, co się stało.
@Jimp: Mocno się różnią - nie tylko na etapie instalacji. W Ubuntu po prostu klikasz - taki gotowy do użycia system. Oczywiście, jeśli umiesz, to możesz wszystko robić pod konsolą, ale nie musisz jej używać. W Debianie jest trochę trudniej. Ale zasadniczo to
Ale podsumowując z tymi partycjami, ponieważ jakoś mnie one najbardziej martwią. Z przeznaczonych 20 GB: 500 MB na Swap, 15 GB na "/" i 5 na "/home"? Powinno być ok?
Jeżeli chciałbym zainstalować potem np. coś większego na Steamie, to mogę spokojnie używać innych dysków? Nie pogryzie się
@Jimp: Jeśli to by miał być podstawowy system, to na /home zdecydowanie za mało. Przy tak dużym dysku nie rozumiem ograniczenia do 20GB na Linuksa. Ale da się żyć. Linux poradzi sobie z obsługą partycji ntfs , ale w drugą stronę to nie działa (winzgroza nie podoła ext3 czy ext4), więc pliki
/ 16 GB (zapełniony w 50%)
/home 55 GB (zapełniony w 93%)
/swap 1 GB (jakoś tak zrobiłem i już później nie zmniejszałem, bo mnie te 500 MB nie zbawi)
Dysk: 120 GB
Wystarczy. Resztę sobie zostaw na winzgrozowe C: i D:
Jak ci się znudzi, to możesz Linuksa wywalić, partycje zlikwidować i połączyć z partycją winzgrozową. Trochę może być zabawy z przywróceniem
Ok. Zabieram się do roboty. Zanim mi się Linux przerzuci na pendriva, to może mi ktoś odpisze. Wydzieliłem 50 GB, w Windowsie- już powinienem utworzyć partycję w Windzie, czy dopiero w instalatorze Likuksa?
O dziwo na FireFoxie wszystko ładnie chodzi. O i przed chwilą system totalnie się zawiesił. :/
http://www.linuxmint.com/download.php
@bloo90: Dzięki! Zapoznam się. Właściwie skąd coś takiego się bierze?