Wpis z mikrobloga

@Thexil: Była to seria szkoleń organizowana przez st.com w różnych miastach w tym kilka w Polsce. Szkolenie było darmowe. Ktoś kiedyś wspominał o tym na wykopie ;)
@grabaz: Jestem w szoku, że STM w końcu poszedł po rozum do głowy i zaczął w czymś korzystać z standardowych złącz jak arduino. Brak kompatybilności wyprowadzeń między różnymi płytkami discovery był dużym minusem.
@CrazyBaran: no nie wiem czy to taki dobry pomysł, taki przykładowy STM32F429 ma 114 GPIO, a złącza arduino to tylko chyba niecałe 20 wyprowadzeń, więc ponad 80% są nie do użycia (niby część z nich jest wykorzystywana do ethernetu, karty SD itd, no ale wciąż mocno ogranicza użyteczność do tego co producent sobie wymyślił)
@xerxes931: Sprawdź sobie, jak to zostało rozwiązane w arduino due, które pracuje na ARMie. Pozatym chodziło mi o samą idee kompatybilności miedzy płytkami, równie dobrze mogli by zrobić swój system. Tylko niech jakakolwiek kompatybilność będzie. Bo płytki discovery aż się proszą o shielde, ale jest to mało opłacalne.