MrProfeska MrProfeska 29.10.2015, 16:16:24 1 Mireczki potrzebuję skrypt w #bash, dzięki któremu dodam hurtowo użytkowników z pliku tekstowego. #pomoc #programowanie #linux Szukałem w google wiele przykładów, ale żaden nie działa, tj. w taki sposób, że gdzieś podaję ścieżkę do pliku i tworzy konta. Cronox
J.....n konto usunięte 29.10.2015, 16:24:33 0 @MrProfeska: ale jaka jest struktóra tych dodawanych kont?do pliku dodajesz coś znakiem '>'np. echo '#!$%@?' > plik.txtedit: to mają być konta shellowe?
MrProfeska MrProfeska 29.10.2015, 16:25:54 0 @Jojne_Zimmerman: nazwauzytkownika:haslonazwauzytkownika:haslonazwauzytkownika:haslonazwauzytkownika:haslonazwa_uzytkownika:haslolokalne, na jednym systemie, maszyna wirtualna
J.....n konto usunięte 29.10.2015, 16:27:40 0 @MrProfeska: i mają być z tego inni użytkownicy na linuxie?
MrProfeska MrProfeska 29.10.2015, 16:31:14 0 @Jojne_Zimmerman: tak, o danych podanych w pliku w takiej formie. Każdy ma mieć nazwę użytkownika ustaloną w tym pliku i takie hasło jak zostało ustalone.
CrossX CrossX 29.10.2015, 16:52:20 2 @MrProfeska: Nie wiem czy zadziała :Dawk -F':' '{ system("useradd "$1) system("echo "$1":"$2" | chpasswd") }' MrProfeska Szczur90
MrProfeska MrProfeska 29.10.2015, 22:20:39 0 @CrossX: @wytrzzeszcz: supcio, a żeby jeszcze z katalogiem domowym użytkownika tworzyło?
Szukałem w google wiele przykładów, ale żaden nie działa, tj. w taki sposób, że gdzieś podaję ścieżkę do pliku i tworzy konta.
ale jaka jest struktóra tych dodawanych kont?
do pliku dodajesz coś znakiem '>'
np. echo '#!$%@?' > plik.txt
edit: to mają być konta shellowe?
nazwauzytkownika:haslo
nazwa_uzytkownika:haslo
lokalne, na jednym systemie, maszyna wirtualna
i mają być z tego inni użytkownicy na linuxie?
awk -F':' '{ system("useradd "$1) system("echo "$1":"$2" | chpasswd") }'