Wpis z mikrobloga

@SuperMaslo:

Sznycel wiedeński, Wiener Schnitzel – austriacka potrawa, kawałek cielęciny panierowanej w bułce tartej, usmażony na maśle[1] i podany z plasterkiem cytryny. Tradycyjnym dodatkiem jest sałatka ziemniaczana.
  • Odpowiedz
@Seamaster: Znam jeszcze kilka innych, plus poszczególne części z tuszy. Ale mięso mielone to nie gatunek mięsa, tylko sposób jego przetworzenia - jeżeli ktoś o tym jeszcze nie słyszał.
  • Odpowiedz
Zdaję sobie sprawę, że to stare pytanie, ale chcę dodać swoje pięć groszy.

Oryginalnie sznycel jest z cielęciny, ale są jego wersje nie-cielęce (np. ze schabu :>)
Oryginalnie schabowy jest ze schabu, ale są jego wersje nie-schabowe (np. z kurczaka)

Dlatego ludzie pytają, zwłaszcza, że wygląda podobnie i może wręcz być robiony z tego samego mięsa! Tak samo jak jest szampan, wino musujące i szampan. Szampan to oryginalne wino z Szampanii, zaś
  • Odpowiedz