Wpis z mikrobloga

Mezcal (lub mescal) – narodowa wódka meksykańska o lekko słomkowym kolorze. Odmianą mezcalu najbardziej znaną poza granicami Meksyku jest tequila.

W odróżnieniu od tequili mezcal nie jest destylatem sporządzonym ze sfermentowanego soku, lecz z całego rdzenia (piña) agawy. Różnica dotyczy również gatunku agawy użytego do produkcji: mezcal wytwarza się z wielu gatunków agaw zielonych, natomiast tequilę wyłącznie z agawy niebieskiej (Agave tequilana) i to tylko w określonym regionie kraju. Do tequili nigdy nie dodaje się gąsienic, natomiast niektóre mezcale (oznaczone często jako "con gusano") zawierają larwę ćmy z gatunku Hypopta agavis (hiszp. chilocuil, chinicuil, tecol), żerującej na agawie bądź larwę owada z gatunku Scyphophorus acupunctatus.

źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Mezcal

#ciekawostki #alkohol #meksyk #mezcal #tequila
d.....r - Mezcal (lub mescal) – narodowa wódka meksykańska o lekko słomkowym kolorze....

źródło: comment_TiZarBgAObIUQc1LfibMB0wKUH9ehIuN.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
@dreaper: Trzeba kupować Tequilę, póki jeszcze agawy zielone nie wymarły. Jeśli nadal będą chorować jak dotychczas, za 10 lat prawdziwa tequila będzie towarem luksusowym ;(
  • Odpowiedz
@dreaper: W Meksyku takie larwy się również spożywa w postaci zgrillowanej i o takim przypadku mówię, a reszta się zgadza... Z innych ciekawostek na stole stały jeszcze mrówcze jaja i prażone pasikoniki, ale po zjedzeniu robala przeszła mi ochota na dalsze eksperymenty kulinarne.
  • Odpowiedz