Wpis z mikrobloga

Pytanie do mirków z #katowice i okolic. Jak najlepiej zacząć przygodę ze strzelectwem, żeby ktoś wytłumaczył i pokazał od początku co i jak?
Znalazłem kluby na stronie OZSS
http://www.pzss.org.pl/index.php/zwizki-wojewodzkie/slaski/59-zwiazki-wojewodzkie/kluby-zrzeszone-w-wzss/183-kluby-i-stowarzyszenia-zrzeszone-w-slskim-ozss
I co dalej, idę i mówię że bym sobie postrzelał? :) Nie znam nikogo, kto by mnie wkręcił. Może ktoś sie udziela w takim klubie?
#strzelectwo
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pwec: Tak, to działa właśnie na takiej zasadzie. Idziesz i mówisz, że chcesz postrzelać. Jeśli nie miałeś styczności z bronią to godzina zajęć z instruktorem wystarczy a na kolejny raz pożyczasz na strzelnicy tylko b--ń i strzelasz :)
  • Odpowiedz
@pwec: tak jak @arrent napisał - idziesz na strzelnicę, wykupujesz godzinkę z instruktorem, on Ci powie co i jak, zasady bezpieczeństwa, obsługa broni itd, potem strzelasz i możesz szpanować przed różowymipaskami. Gorzej jak trafisz na taką, co strzela ;)
  • Odpowiedz
@pwec: dawno temu trenowałam, a teraz tylko wygrywam w zawodach jak koledzy jakieś zorganizują... znaczy raz wygrałam i od tego czasu mnie nie zapraszają ;)
  • Odpowiedz
@pwec: Polecam zapisanie się do jakiegoś w miarę liczącego się klubu, gdzie faktycznie ktoś powie Ci co i jak, a potem możesz nawet po zawodach trochę pojeździć. Ostatnio Bieruń ma bardzo liczną ekipę wszędzie i widać, że ktoś się tam przykłada do pracy. Bliżej też znajdziesz strzelnice, na których można popróbować. Mogę popytać kumpli jakie są w Katowicach możliwości
  • Odpowiedz
@pwec: Sam bym Cię mógł zabrać kiedyś na jakiś trening, ale ostatnio kiepsko z czasem :/ A jeżeli upodobania zbliżają bliżej pistoletu polecam na teraz poćwiczyć rękę, bo to będzie bardzo przydatne jak zaczniesz. Szklanka z wodą do łapy, albo jakiś ciężarek, podnosisz i trzymasz w wyprostowanej ręce na wysokości oczu.
Sezon na strzelanie kulowe się raczej skończył, bo zimno za oknem, więc najlepiej jakaś strzelnica 10m i z pneumatycznej
  • Odpowiedz
@mrOlii: Po pierwsze powinieneś wstąpić do kluby, opłaty groszowe na miesiąc. B--ń strzelnicy wypożyczają zazwyczaj za darmo. Jedynie płacisz za naboje.
  • Odpowiedz
@mrOlii: koszt jednego naboju waha się między 1.5 a 2 zł, droga zabawa. Zachęcam do przyjścia z własnymi napojami bo strzelnicy nabijać sobie marżę prawie 3x
  • Odpowiedz
@mrOlii: zwykle w miastach gdzie są strzelnicy można legalnie nabyć naboje, my robimy tak, ktoś kto ma pozwolenie na b--ń kupuje naboje i dzielimy się na strzelnicy :)
  • Odpowiedz