Wpis z mikrobloga

Idź do sklepu
poproś o kilogram α-D-glukopiranozylo-β-D-fruktofuranozydu
ee ale my nie sprzedajemy czegoś takiego
powiedz z politowaniem, że chodzi o cukier
młoda karynka dostaje przeogromnych wypieków na twarzy
t-taak już ppodaje ledwo wydukała spod nosa
wyjdź z zażenowaniem ze sklepu

Naprawdę w polsce jest taka mentalna etiopia? Dobrze, że za 3 dni wracam już do Anglii

#truestory #coolstory #polska #bekazpodludzi #pdk
  • 20
@x-ray: przecież to sacharoza a nie "cukier kryształ"
via Wikipedia:

Sacharoza jest disacharydem, czyli cukrem złożonym z dwóch reszt monosacharydowych połączonych ze sobą wiązaniem glikozydowym. Naturalnie występująca (+)-sacharoza zbudowana jest z reszty fruktozy (β-D-fruktofuranozy) oraz glukozy (α-D-glukopiranozy). Grupy te są połączone za pomocą wiązania α,β-1,2-glikozydowego. Wg systematycznego nazewnictwa węglowodanów jest to α-D-glukopiranozylo-β-D-fruktofuranozyd lub β-D-fruktofuranozylo-α-D-glukopiranozyd[2].