Wpis z mikrobloga

#java #programowanie

Półtora tygodnia temu krążyła plotka, że Oracle traci zainteresowanie rozwojem Javy (jako źródło email zwolnionego pracownika): http://www.infoworld.com/article/2987529/java/insider-oracle-lost-interest-in-java.html

A news sprzed 3 dni, że jednak Oracle jest zainteresowane rozwojem Javy dla smartfonów, a i OpenJDK ma się dobrze: http://www.infoworld.com/article/2989231/java/oracle-considers-a-new-effort-to-develop-mobile-java-apps.html

Czyżby ktoś celowo chciał zdeprecjonować Javę? ;)

• 8
  • Odpowiedz
@srgs: JavaScript umiera? Coraz częściej jest wykorzystywany (NodeJS, AngularJS, nawet telewizory ostatnio programują).

To co nie umiera? C#, który w każdej chwili może zostać zamknięty przez Microsoft (tak jak pisanie aplikacji w C# na WindowsPhone)?

Z sensownych to widzę jedynie Python. Ale nie oferuje tego co Java EE (czy chociażby .NET) - rozwiązań dla korpo.

Są jakieś nowe: R, Scala, Groovy, GoLang itd. Ale nie wiadomo, który będzie się rozwijał, a
  • Odpowiedz
@mk321: o js słyszałem że umiera w czasach szkoły średniej, a jak widać ma się dobrze i się rozwija. java nie umrze bo za dużo systemów na niej stoi. a działają jeszcze aplikacje na 1.4
rozmawiałem ostatnio z programistą który przenosił apkę właśnie z 1.4

• Odpowiedz
@mk321: Node i Angular mają się dobrze, ale pisanie większych projektów w czystym JS jest mega niewygodne. Zamiast tego często miesza się JS z TypeScript albo CoffeeScript
Więc JavaScript nie tyle umiera, co powoli staje się tylko pośrednikiem. Ale baaardzo powoli.
  • Odpowiedz
to chyba była ironia

@msrk: nie wyłapałem ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@lol_nope: w czystej Javie EE też chyba mniej wygodnie i używa się np. Springa (a Java jest pośrednikiem; ostatnio ze Spring Bootem, to i Spring staje się tylko pośrednikiem :P ). Ale jeszcze nie ogarniam aplikacji z EJB, więc może jakieś bankowe itd. są w czystym Java EE (coś słyszałem, że w JSF bardziej niż
  • Odpowiedz
@mk321: Java EE 7 jest bardzo wygodna :) Wyrosło strasznie dużo mitów nt. Javy EE, które swoje podłoże mają za czasów J2ee (słynne ejbActivate, Entity Beany z RMI). Teraz jest POJO i adnotacje. JPA też nie ssie tak mocno jak to opisują, wystarczy odpowiednio budować zapytania i testować, czy ORM (JPA provider) nie #!$%@? cudów.
  • Odpowiedz