Wpis z mikrobloga

Mireczki z #webdev i #angularjs ale nie tylko:)
Tworze aktualnie apkę w anguarjs i mam pytanie odnośnie ładowania plików js-owych potrzebnych do działania angularJs.
Chodzi mi o controllery, factory, potrzebne modułu (takie jak angular-route itp)
Przetestowałem swoją stronę przez: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/ . Dostałem tam sugestie aby uporządkować ładowanie plików js-owych i ustawić je jako async google docs.
I tutaj moje pytanie. Mam około 10-15 takich skryptów które teraz ładuje każdy osobno. Dlatego async u mnie nie działa bo kolejność jest dosyć ważna. Nie mogę załadować controllera dopóki nie ma samego angular.js

Czy jest sens i czy to się "opłaca" połączyć wszystkie pliki w jeden (np. uglifyJS) i ładować 10 zależnych od siebie plików w jeden większy? Macie z tym jakieś doświadczenie?
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy jest sens i czy to się "opłaca" połączyć wszystkie pliki w jeden

@takecare: jest i aż dziwne, że jeszcze tego nie zrobiłeś ;)
  • Odpowiedz
@takecare: tak, pliki *.js i *.css łączy się w jeden lub kilka zbiorczych (np. jeden dla zwykłego usera, drugi z tym co potrzebne do panelu po zalogowaniu).
  • Odpowiedz
@npsr: @epi: Czy 391 KB to dużo jak na taką biblioteke połączoną z kilu plików potrzebnych na angularJS? Mam tam angularjs + moduły których używam, Niestety nie mam rozeznania czy warto walczyć np o te 100 KB usuwająć jakąś biblioteke i pisząć coś samemu. Czy taki plik/biblioteka będzie się cache`owała w przeglądarce?

Edit:
Z tego co widze po połączeniu plików czas ładowania storny zmalał z
Load time 1.75s
  • Odpowiedz
@takecare: albo połączyć wszystko w jeden plik, albo skorzystać z : https://github.com/ocombe/ocLazyLoad które może ci załadować kontroler/serwis i całą resztą podczas resolve routea, czyli prościej mówiąc ładujesz sobie jedynie configi, runy oraz router appki, a cała reszta tj serwisy, kontrolery, faktorie, dyrektywy są asynchronicznie ładowane podczas ładowania routea, u mnie jsy ko gzipie i minifikacji mają 250 kb :P, także włącz gzipa bo chyba nie masz i będzie u ciebie
  • Odpowiedz