Wpis z mikrobloga

Miraski mam pytanie: czy ktoś bawił się w sprowadzanie itemów z chin w większych ilościach (powiedzmy okolice jednego kontenera)? Szukałem w googlach, ale głównie oferują się firmy pośredniczące. A może korzystaliście z pomocy takich firm i polecacie jakąś? Mam już upatrzonego producenta na alibaba.com, dał mi wycenę przedmiotów tylko teraz zbytnio nie wiem jak praktycznie to wszystko ma się dalej potoczyć.

Wołam: #aliexpress #alibaba #spedycja
  • 15
@Cienki90: Pamiętaj o VAT i cle. Przy dużych transportach są bardzo skrupulatni.

@xXProLiteXx: no i nie tylko, jeszcze:
- CE
- EORI
- jakieś gówna z ekologią (skład chemiczny wprowadzanego towaru do obrotu wewnątrz UE, opakowania, sposoby utylizacji itd)
- jak cokolwiek mądrzejszego niż kij do miotły - to odpowiednie licencje na soft/na technologie (np jeśli urządzenie umie odtwarzać mp3 - opłaty licencyjne dla instytutu frauchofera itp ) ...
@hrumque: widzę, że ogarniasz temat więc mam kolejne pytanie: znasz kogoś, kto mógłby na początku pomóc mi przez to przebrnąć za jakieś rozsądne szekle? teraz głównie chodzi mi o mały sprzęt agd. Tak, żebym wiedział jakie kwity muszę mieć od producenta, jaki sposób transportu wybrać, jak się obsługiwać akredytywą (chyba to jest najbezpieczniejsza forma zapłaty), jak prowadzić z majfrendami negocjacje, żeby wszyscy byli zadowoleni itd.
@Cienki90: nie wiem czy pytanie jeszcze aktualne, ale jesli wiesz z czego dokladnie skladaja sie rzeczy ktore chcesz importowac (chodzi o materialy), to zglos sie na przyklad do savino del bene w PL i powiedz co to za towar, niech Ci zrobia wycene za import i podadza kody celne.