Wpis z mikrobloga

Uwaga kierowcy na #emigracja w #uk! Od dzisiaj wchodzi w życie przepis zakazujący palenia papierosów w aucie, w którym przebywa osoba niepełnoletnia. Przepis dotyczy kierowców w Anglii i Walii, również 17-latków i kierowców z provisional driving licence.
Za palenie w obecności niepełnoletnich jest mandacik £50 dla palacza (+£50 dla kierowcy jeśli to pasażer palił)

źródło: https://www.gov.uk/government/news/smoking-in-vehicles
  • 8
@Bezsprzecznie: o #!$%@?, debilizm. Nie palę i nie prowadzę, ale to jest trochę #!$%@? się z buciorami w prywatne sprawy.

I żeby nie było - nie popieram palenia przy dzieciach ani w ogóle, ale nie potrzebujemy do tego przepisów...

No i ten przepis o siedemnastolatkach - jak to działa, że mogą palić, a nie mogą kupić fajek?
@m_bielawski: Rząd UK mocno ingeruje w sprawy rodzic-dziecko. Choćby przepis, że bodaj do 15 lub 16-tego roku życia dziecko nie może zostać samo w domu choćby na chwilę. Trzeba szukać niańki czy podrzucać dzieciaka sąsiadowi. Dla mnie to nie do pomyślenia. Miałam 7 lat i zostawałam sama w domu z moim bratem niemowlakiem, nie wspominając już o tym, że po szkole odbierałam go z przedszkola i wracaliśmy za rączkę przez całe