Aktywne Wpisy
linca_pau +135
Jeśli ktokolwiek z Was łudzi się, że afera wizowa obije się na sondażach, to uwaga, nie odbije się. Mój tato niestety jest PiSowcem. Kiedyś to był facet z głową, który oglądał wszystkie kanały informacyjne żeby wyrobić sobie opinie. Teraz jedyny słuszny kanał leci w domu. Coś mu w głowie przeskoczyło i blokada. Orędzie Grodzkiego? Tego łapówkarza? No daj dziecko spokój. Czasami podejmuję rozmowy, żeby jakkolwiek do niego dotrzeć, to się zaczyna. Przejął

Berbeluszka +36
Człowiek wchodzi przez życie pełen nadziei, a potem nagle bum. Starsi i wyżej postawieni nie zawsze mają rację, na przyjaciół nie można liczyć, najbliżsi okazują się najbardziej wyrachowanymi oszustami, faceci głosują na konfederację i oglądają patostreamy, dziewczyny się prostytuują w internecie ale na żywo też ci obciągną za blika na 30zl.
A potem człowiek nocami siedzi i szuka w internecie rozwiązania, jak nie gardzić wszystkimi dookoła
A potem człowiek nocami siedzi i szuka w internecie rozwiązania, jak nie gardzić wszystkimi dookoła

Od dwóch lat pracuję w korporacji na stanowisku programisty, wcześniej przez kilka lat programowałem hobbystycznie. Ogarniam C# (WPF do doszlifowania i doczytania) i C++ (zwłaszcza embedded) w stopniu bardzo dobrym. Niestety obecne zarobki, już i tak po podwyżce, mnie nie satysfakcjonują. Zacząłem w związku z tym myśleć o założeniu własnej, małej firmy softwarowej.
Tutaj pytanie do Was, jeśli macie jakieś doświadczenie. O ile zrezygnujemy z technologii webowych, bo tego jest sporo: jest szansa na rozwinięcie się takiej firmy? Jeśli tak to jakiego rodzaju oprogramowanie taka mała firma może tworzyć? Na jakie oprogramowanie jest zbyt? Skupiałbym się raczej na tworzeniu softu na zlecenie klienta, a nie napisaniu kolejnego softu do fakturowania i sprzedawaniu go do usranej śmierci z małymi adaptacjami.
Z góry dzięki za Wasze opinie.
#programowanie #nieprogramowanie #biznes
dla mnie to chore, ze jeden przed drugim to ukrywa, skad masz wiedziec czy dobrze zarabiasz skoro nikt prawdy o tym nie powie? ja mam duży z tym problem bo uwazam ze malo zarabiam chociaz jestem pol roku po studiach a robie cos o czym nie myslalem ze istnieje w informatyce.
Skupmy się bardziej na tym, jakiego rodzaju software może oferować taka firma.
A teraz na 15k to 2 lata to troche malo. Pozatym żeby ogarniac c++ i c# na poziomie po 2 latach to musisz być naprawde dobry.
zawsze warto probowac.
@bartoneczek: jak nie zdalnie to dolicz:
koszty wynajmu, koszty umeblowania, zakup sprzetu, zakup jakis gowien, licencje na softy, jakies systemy pomagajace tworzyc oprogramowanie itd itd
wez pod uwage ze rzadko jaka firma na starcie juz jest wielka. na start mozecie pracowac zdalnie w kilka osob. fajna stronka, profesjonalnie wszystko zrobic i lapac jakies zlecenia wieksze.
potem im wiekszy przychod
pomysl ile mozna zyskac pracujac nad wlasnym biznesem tyle ile pracujesz swoim czasem 40h tygodniowo na kogos ( ͡º ͜ʖ͡º)
ja staram sie wlasny rozkrecic, idzie powoli ale jakos do przodu