Wpis z mikrobloga

#grybezpradu

Postanowiłem kupić pierwszą grę .Poszukałem i wybrałem kilka ciekawych tytułów , którą polecacie na pierwszą grę no i żeby ludzie chcieli w to grać ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wsiąść do Pociągu

Osadnicy: Narodziny Imperium

Tikal

Carcassonne

CV

Zakazana Wyspa

Kolejka

Osadnicy z Catanu
  • 20
@Pitzonik: Dlaczego Catan cierpi? Głównie przez nadmiar swojej losowości. Jeżeli grasz w stałym gronie to pierwsze partie to jak najbardziej zachwycanie się mechaniką, obrazkami, figurkami i masą innych dupereli. Jednak po pewnym czasie pojawia się ta żyłka rywalizacji, jakieś pomniejsze taktyki i walczenie o bycie najlepszym. No i tu dochodzą te rzuty kostką. Nagle się okazuje, że 8 i 6 wcale nie wypada najczęściej i wszystkie założenia taktyczne związane ze statystyką
@Sarpens: Zgadza się, kostki lubią namieszać i można mieć przy pewnej dozie fartu niesamowitą hegemonię na pewien surowiec przy sprytnym ulokowaniu miasta. True story. Potem tylko wymiana surowców na morzu i okazuje się że jest monopol jednego gracza a to nie dodaje uroków rozgrywki.
Opowiesz coś o tym Czerwonym Listopadzie? Wygląda fajnie z podstawowego opisu
@Pitzonik: Jest chyba moją ulubioną grą kooperacyjną dla casuali. Zasady tłumaczy się szybko, gra mało zajmuje miejsca (co w późniejszych Twoich przygodach z planszówkami będzie zaletą : D) i obfituje w masę naprawdę wartkiej akcji mimo tego, że jest turowa. Wszystko się sypie, wszystko się wali, a drużyna musi sobie jakoś poradzić. Wiadomo, że z czasem braknie tam głębszego sensu, historii narastającej wokół (jak to bywa w przypadku dużo droższych i
@capslo: Polecam Carcassonne. Zerknij jescze na Dominion, o którym nikt nie wspomniał. Świetna karcianka, proste zasady, a nie znudzi się szybko bo przy każdej grze można grać innym zestawem kart (wybiera się 10 z 25) co totalnie zmienia rozgrywkę.
@capslo: Odpuść sobie Kolejkę i Osadników z Catanu - moim zdaniem bardzo mocno przereklamowane gry. Osadnicy imperialni są bardzo fajni, Wsiąść do pociągu też jest spoko, ale w wersji Europa :) Jeśli dwie osoby, to fajnie sprawdzi się Neuroshima. W Tikal też lubiłem pograć, ma proste zasady i jest ładnie wykonana. Ale moim zdaniem szybko może się znudzić i poszukacie czegoś innego. Sprawdź jeszcze Tzolk'in, Wysokie Napięcie i Suburbia.