Aktywne Wpisy
mmmzzz +561
Widzę, że spora część wykopków nie pamięta, że jeszcze naprawdę niedawno byliśmy na poziomie Ukrainy. Dobrze pamiętam czasy wszechobecnej korupcji, gdzie mogłeś wjechać pijany samochodem w drzewo i po prostu zapłacić policjantowi 50 zł za brak konsekwencji. Albo przeprowadzić działkę rolną na budowlaną za parę stów. Teraz wykopki uważają się za nadludzi, tak jakby stereotyp Polaka złodzieja i oszusta wziął się z nikąd. Cieszę się, że te czasy mamy już za sobą,
Riiuku +169
Super opinie nasze witaminki mają xd #p0lka
planuję swojego pierwszego RIS-a i oto zasyp na jakim mam robić:
5kg pale ale
3 kg monachijskiego
0,6 kg Jęczmień palony
0,5 kg Cararoma lub 0,5 kg special b nie wiem który wybrać
0,5 kg Caramunich
0,4 kg płatki owsiane
0,4 kg płatki żytnie
0,4 kg carafa
0,3 kg czekoladowy crisp
Dodatkowo mam jeszcze i nie wiem czy sypać:
0,5 kg pszenicy, nie wiem czy się nada do RIS ?: <
0,4 kg Crystal 150
i jakieś 0,2 kg żytniego
Chmielenie :
50g Marynka 60 min
50 Lubelski 30 min
Drożdże : gęstwa po US-05
jakieś modyfikacje? całość będzie zacierana w garze 50l
#piwowarstwo
1. Special B
2. Pszeniczny niepotrzebny
3. WINCYJ ŻYTA
zrezygnuj z marynki i lubelskiego na rzecz innych chmieli, najlepiej amerykańskich. To co potrafi być w sklepach pod tymi nazwami to nawet nie stało obok dobrego chmielu.
Generalnie - jakikolwiek zasyp się zrobi, przy zachowaniu grama rozsądku, to będzie dobrze. Najważniejsza jest fermentacja - jeśli to się spieprzy, to najlepszy zasyp nie pomoże. A przy dobrej fermentacji na samym pale ale z odrobiną palonego wyszłoby smaczne...
@BrowarPERUN: Zdecydowałem się na sypnięcie Marynki + Chinooka 50+20 na 60 minut. A niektóre chmiele to rzeczywiście jest lipa, ostatnio kupiłem Fuggles to w granulacie było pełno jakiś gałązek i innego gunwa: << fermentacja minimum 2 tyg na gęstwie + burzliwa , temp poniżej