Wpis z mikrobloga

Dziś na grzybach jeno 10 prawdziwków, ale poza tym cały kosz prawilnie. W tym: borowiki szlachetne, podgrzybki brunatne, podgrzybki zajączki, podgrzybki złotawe, koźlarze babka, koźlarze czerwone, maślaki żółte, maślaki pstre, maślaki zwyczajne, maślaki sitarze, maślaczki pieprzowe, gołąbki bladozielone, gołąbki bagienne, klejówki kleiste, mleczaje rydze, purchawki chropowate, pieczarki leśne, płachetki kołpakowate. I tyle.
#grzyby #grzybobranie
corrs - Dziś na grzybach jeno 10 prawdziwków, ale poza tym cały kosz prawilnie. W tym...

źródło: comment_oFc4G4rbPGkUgOKlD1I33zvOZD8Qq9gF.jpg

Pobierz
  • 18
@Paviarotti: u mnie było tego od groma
Swoją drogą, może nie ktoś oświecić dlaczego ludzie praktycznie wymieniają całe nazwy grzybów, dzielą je na podrodzaje i inne takie. U nie podgrzybek to podgrzybek, sowa to sowa, a brzozak to brzozak. Wynika to z tego, że piszą to ludzie mających mniej kontaktu z takimi grzybami, miastowi i po prostu ich to bardziej cieszy czy jakoś inny powód?
kurek nie widziałeś?


@Paviarotti: Z kurkami bieda. Wczoraj znalazłem 2 (słownie: dwie) sztuki.

może nie ktoś oświecić dlaczego ludzie praktycznie wymieniają całe nazwy grzybów


@Kossan: Ja mogę. Bo znają.

Zbierasz purchawki, płachetki i całą resztę?


@anonim1133: A jakże. Zapomniałem jeszcze o gąsce zielonce i muchomorach: rdzawobrązowych i czerwonawych ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Te wszystkie gołąbki to rzeczywiście smaczne grzyby?


@tyktak: Wszystkie nie. Duża część z nich jest trująca lub niejadalna. Ale niektóre są doskonałe. Moim ulubionym jest bladozielony, w sarmackiej PL zwany surojadką, jako, że dodawało się go sałatek w stanie surowym. Na Kaszubach do dzisiaj tak robimy. Młode gołąbki są świetne w marynacie (bo są jędrne i chrupiące), zaś makaron z gołąbkami w sosie serowym to poezja. Ich podstawową zaleta jest to,
@corrs: A to ciekawe. Rozróżniać je wszystkie nauczyłeś się sam czy od ojca/dziadka? :)
Muszę w końcu znaleźć jakieś ciekawe przepisy z grzybami, jak znasz jakieś dobre przepisy to możesz zarzucić.
Rozróżniać je wszystkie nauczyłeś się sam czy od ojca/dziadka? :)


@tyktak: Od babci ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale poza tym trochę zawodowo w tym kierunku. Jutro na śniadanie zamiaruję omlet z grzybami, nie omieszkam wrzucić na mikro :-)
@corrs: Jesz maślaczki pieprzowe? U mnie tego jest zatrzęsienie, ale nikt nie zbiera bo są niesmaczne.

Jak lubisz wymyślne grzyby to u mnie w lesie rosną gałęziaki, a szczęśliwcy mogą trafić na boczniaki.
Jesz maślaczki pieprzowe?


@Kyuumeitai: Maślaczki pieprzowe same w sobie są raczej marnej jakości, natomiast robią dobrą robotę jako grzyby przyprawowe do mieszanki grzybów leśnych. I w takich właśnie celach je pobieram.
Z gałęziaków zbieram szmaciaka i to mój ulubiony grzyb. Boczniaki też zbieram i też u mnie rosną, choć sporadycznie.