Wpis z mikrobloga

Mirek sobie pomyślał... Trzeba zrobić konwerter z USB na COM. Nie lubię projektować płytek, bardzo nie lubię, więc z lenistwa zamówiłem konwerter z allegro oparty na FTDI FT232RL. Wcześniej miałem różne chińskie konwertery, ale żaden nie działał poprawnie na Windows 8.1. Wybrałem FTDI, by uniknąć problemów, ale wiecie jaka kara spotyka za lenistwo ;) Konwerter przyszedł, instaluję, system wykrył i ucieszony, że w końcu będę miał komunikację po RS232! Instaluję terminala i testuję. Na dzień dobry terminal sra mi komunikatami "NON GENUINE DEVICE FOUND". Zacząłem się zastanawiać, o co chodzi. Czy źle dobrałem parametry transmisji? Męczę się z tym próbując to rozgryźć, aż w końcu poradziłem się wujka google. Trafiłem na podróbkę FT232RL i sterownik nie pozwala na poprawną obsługę. Na szczęście dobry kolega był w posiadaniu konwertera opartego o CP2102, który jest wprawie 2 razy tańszy od FT232! Pożyczyłem i okazuje się, że działa! Jak szukacie jakiegoś konwertera pod Windowsa 10 to CP2102 z sterami pod Win 8.1 działa poprawnie. Logowanie do Rpi po UART przebiegło pomyślnie.
#elektronika #programowanie #rasperrypi
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach