Dziś miałem okazję przetestować nowe baterie o większej pojemności ( 260mAh a standard to 150mAh) do mojego Eachine H8 i muszę powiedzieć, że dają radę (czas zabawy na 1 baterii to teraz od 7 do 9 minut!). Co ciekawe dziś pobiliśmy rekord długości lotu i osiągnęliśmy zawrotne 250 metrów (!!!) w linii prostej - dron leciał jakieś 10-15m nad ziemią i to również chyba zasługa nowych akumulatorów bo chyba lepiej łapie sygnał z nadajnika.
ps2. Również dziś wykonałem jako komplety laik wymianę jednego z silniczków z powodzeniem (odlutowanie 2óch kabelków i przylutowanie dwóch kabelków nowych) - lutownica najtańsza z najtańszych za całe 19 zł.
Ogólnie masa funu z dzieciakami - polecam ( ͡°͜ʖ͡°)
@anonimowyzpl: Tak serio... Jaki fun z drona co to lata na dużej baterii 7-9 min... Pytam poważnie bo nigdy nie miałem drona żadnego a jak czytam ze różne latają do powiedzmy 20-25min max to se myśle z czego ten hype i fun wynika bo nerosume...
@kto_kolwiek: panie, to są zabawki za mniej niż sto złotych. Fajne, żeby sprawdzić, czy cie kręci coś takiego zanim wydasz tyle, co niektórzy mają na samochód
@Felonious_Gru: @Xava: Ok mniej więcej wiem o co chodzi teraz. Tylko, że zabawka za ok 100pln a za ile aku do tego tak zeby miec ich z 4-6 szt. i ile sie to ładuje?
@kto_kolwiek: jeden akumulator ok. 30 min. - można kupić również rozgałęziacz do nich, żeby ładować kilka na raz...
@kto_kolwiek: taki, że jak się rozładuje to masz przy sobie 5 zapasowych baterii i Twoja sesja latania trwa wtedy ok. 40 minut a w tym czasie na luzie porządnie się "wybawisz" ( ͡°͜ʖ͡°)
@Jaro070: Nie. To że jedne i drugie będą litowo-jonowe, to o niczym nie świadczy. Do tego typu modeli akumulatory mają zupełnie inną konstrukcję i parametry - przede wszystkim maksymalny prąd, jaki można z nich pobierać.
Akumulator z telefonu (już pomijając - jak piszesz "starego") jest skonstruowany do długiego trzymania przy niewielkim poborze prądu. Np aku 1000mAh ma wydajność 1000mA maksymalnie, a przeważnie pracuje przy poborach 5-10mA
Zgodnie z przewidywaniami - Stanowski zaczyna już deprecjonować Hołownię czy Trzaskowskiego. To jest właśnie ta soft propaganda pisowska. Wszystko tak jak przewidywano.
Btw: wiadomo, na trudne czasy trzeba brać wojskowego, który chwyci naród za mordy xD
ps. Dron jest po tuningu anten zgodnie z tym tutorialem: https://www.youtube.com/watch?v=PYUNeZouo_c
ps2. Również dziś wykonałem jako komplety laik wymianę jednego z silniczków z powodzeniem (odlutowanie 2óch kabelków i przylutowanie dwóch kabelków nowych) - lutownica najtańsza z najtańszych za całe 19 zł.
Ogólnie masa funu z dzieciakami - polecam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#chinskiecuda #aliexpress #banggood #chwalesie #drony
@Felonious_Gru: 5cio pak baterii 260 mAH (najbardziej się opłaca): http://www.banggood.com/5PCS-Eachine-H8-Mini-H8-3D-Battery-3_7V-260mAh-RC-Quadcopter-Spare-Parts-p-987893.html
Jeśli chodzi o "prawdziwe" drony - czyli te większe, to akumulatory kosztują od 70 do 150zł / każda sztuka dla dronów wyścigowych rozmiaru ~250mm
Dla większych może być to 300zł za każdy akumulator, żeby hexacopter latał 20-30 minut to wydać trzeba 600zł+ na same akumulatory (bez zapasowych)
Te małe do zabawek ładują się krótko.
@kto_kolwiek: jeden akumulator ok. 30 min. - można kupić również rozgałęziacz do nich, żeby ładować kilka na raz...
@kto_kolwiek: taki, że jak się rozładuje to masz przy sobie 5 zapasowych baterii i Twoja sesja latania trwa wtedy ok. 40 minut a w tym czasie na luzie porządnie się "wybawisz" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Akumulator z telefonu (już pomijając - jak piszesz "starego") jest skonstruowany do długiego trzymania przy niewielkim poborze prądu. Np aku 1000mAh ma wydajność 1000mA maksymalnie, a przeważnie pracuje przy poborach 5-10mA
Akumulator "modelarski" ma wytrzymywać ciągły