Wpis z mikrobloga

@tei-nei: @shaun_the_sheep: @Krs90:
A powiedzcie mi, bo zupełnie sie nie orientuję w świecie komiksów. Kirkman zakończył jakoś TWD czy nadal wydaje i ciągnie historie? I jak wygląda stosunek historii serialu do komiksów? W którym momencie kończy sie 5 sezon jeśli chodzi o komiksy?
  • Odpowiedz
@Howkin: Ogólnie główne motywy są zazwyczaj podobne w komiksie i serialu, ale już losy postaci bywają różne. Np. w komiksie nie ma braci Dixon. Ogólnie komiks jest bardziej dorosły i brutalny, w serialu nie mogli tego pokazać bo to nie HBO. Teraz jest 146 zeszyt, Kirkman mówił że ma rozpisaną luźno fabułę na mniej więcej 100 zeszytów do przodu. Jeśli będzie zainteresowanie to będzie tworzył dalej. Od siebie polecam :)
  • Odpowiedz
@Howkin: Nie da się tak dokładnie powiedzieć bo trochę różni się to od serialu. Uwierz, czytaj od początku bo nie ogarniesz fabuły. To że dana osoba żyje w serialu nie znaczy że będzie żyć w komiksie i niektóre są przedstawione zupełnie inaczej. Np. Tyreese w serialu to #!$%@? a w komiksie totalny kozak, Gubernator też jest inaczej przedstawiony.
  • Odpowiedz
@Howkin: Oj nie mam, torrenty też są. Tylko że po polsku jest kilka tomów z tego co pamiętam (gdzieś koło 80 zeszytów), reszta po angielsku ale nie jest on jakiś ciężki i śmiało można czytać.
  • Odpowiedz
@Krs90:
Znalazłem coś takiego

Tom 1 - Dni utracone - październik 2005 (dodruk: luty 2011)
Tom 2 - Wiele mil za nami - styczeń 2006 (dodruk: wrzesień 2012)
Tom 3 - Bezpieczeństwo za kratami - lipiec 2006 (dodruk:
  • Odpowiedz
@Howkin: Najbliżej do serialu odniósł bym chyba zeszyt 77, jest to mniej więcej ten sam punkt gdzie bohaterowie są z wydarzeniami w Alexandria Safe-Zone. Ogólnie polecał bym jednak czytać od początku, moim zdaniem znacznie lepiej opowiedziana historia niż w wersji telewizyjnej. Warto mieć też w pamięci że jak "prześcigniesz" serial czytając komiks dalej, to praktycznie masz ospojlerowane dalsze odcinki serialu, zmiany są zwykle niewielkie i z grubsza wiesz co się
  • Odpowiedz
@Howkin: Liczba zeszytów w tomie jest różna, dzielone są one raczej na takie bloki fabularne. Nie wiedziałem że tyle już jest przetłumaczonych na polski nawet.
  • Odpowiedz