Aktywne Wpisy
Igrekpl +109
Po półtora roku od założenia mojego 125L akwarium, choroba zaczęła postępować, i właśnie w mieszkaniu zameldował się drugi baniaczek o pojemności 400L ( ͡º ͜ʖ͡º) wrzucę zdjęcia jak będzie gotowe :D #akwarystyka
Suheil-al-Hassan +571
Kilka tygodni temu otrzymałem od dewelopera informację, że zamontowany zostanie przy wjeździe szlaban na pilota. Powodem miała być duża ilość "nieupoważnionych" aut parkujących i wjeżdżających na osiedle (no tak, to dziwne, że ludzie urządzają nowe mieszkania i przyjeżdżają budowlańcy, dostawcy itp) a także fakt, że na miejsach wykupionych przez mieszkańców parkują obce osoby. Montaż szlabanu oraz wydanie pilotów deweloper wziął na siebie.
Oczywiście ta decyzja wywołała u mnie skrajne zdenerwowanie, żeby nie powiedzieć #!$%@?. Wiadomo o co chodzi: zamawiasz pizzę, musisz wyjść z mieszkania i iść do szlabanu (żaden fun zamawiać w ulewę), przyjeżdża kurier z aliexpress - idziesz do szlabanu, przyjeżdża do ciebie #rozowypasek idziesz do szlabanu. Wygoda w #!$%@?. Nie wspominając o tym, jak dziewczyna chce przenocować, a rano o różnych porach wychodzicie... Co gorsza, w związku z tym, że wykupiłem jedno miejsce parkingowe, dostałem jeden pilot. Na moje pytanie ile mam zapłacić za drugi, deweloper odpowiedział, że nie ma takiej opcji. Drugi pilot dostanę jak wykupię kolejne miejsce postojowe w hali garażowej (20 000 PLN). Na moje pytanie odnośnie co jeśli przyjadą goście, rodzina, ksiądz na ostatnie namaszczenie - (cytat z maila) "miejsca postojowe na terenie osiedla się miejscami do wyłącznego korzystania przez osoby uprawnione. Osoby nieuprawnione powinny parkować poza terenem osiedla". Tyle tylko, że po za osiedlem nie ma żadnego parkingu. Jest droga dojazdowa, zero pobocza, nic.
TLDR
Ktoś był w podobnej sytuacji? Co zrobić? Można podjąć jakieś kroki prawne aby wymusić na deweloperze udostępnienie miejsc dla każdego?
#budownictwo #deweloperzy #mieszkania #prawo #nieruchomosci
Dobre rozwiązanie to miejsce na zewnątrz, ale pod budką/kamerą strażnika i tabliczka '10 min gratis, potem 10 zł/h' właśnie dla dostawców.
dziwna sprawa w ogóle z kupowaniem miejsc pod blokiem za 10k :D za to przystępna cena za podziemny, u mnie nawet po 40k :(