Wpis z mikrobloga

Jak sprawdzić, czy kable do odpalania samochodu są wystarczająco dobre? Kiedyś miałem, ale trzeba było bardzo długo mieć podłączone do drugiego auta, zanim dało się odpalić, powodem był kiepski kabel (mały przekrój). Teraz wymieniłem sobie kabel na dwużyłowy i chciałbym go wytestowac, ale akumulator jest naładowany i nie wiem jak to zrobić
#motoryzacja #samochody #elektryka #pytanie
  • 21
A jaka jest maksymalna gęstość prądu w przewodzie? Co to znaczy nie przepuści?

@xtedek: gęstość prądu jest wyrażana w A/mm^2 ze wzoru J=I/S, gdzie; I prąd, S przekrój poprzeczny. Gęstość prądu jest definiowana i "dopuszczana" przez przekrój poprzeczny, dlatego też w 1.5mm^2 nie da rady wymusić więcej niż jest w stanie przesłać. Fizyki nie oszukasz. Dodatkowo dochodzi tabela obciążalności przewodów elektrycznych i gwarantuję Ci, że nawet 6mm^2 może mieć problem z
dlatego też w 1.5mm^2 nie da rady wymusić więcej niż jest w stanie przesłać

@soadfan: Znam definicję gęstości prądu, jednak według mnie nie ma takiej jednoznacznej granicy ilości prądu na powierzchnię przekroju, o której piszesz. Obciążalność przewodów zależy między innymi od ich chłodzenia i izolacji. Na przykład przewód izolowany ułożony w tynku będzie miał o wiele większą obciążalność niż np. czysty drut miedzi w powietrzu. Przecież zwiększając ciągle prąd w przewodzie
@xtedek: Wymuszając wymuszalnikiem prądowym 100A nie dałem rady ich "przepchnąć" przez 2.5mm^2. Prąd taki byl mi potrzebny aby pobudzić zabezpieczenie silnikowe na średnim napięciu jako 20*In.
@xtedek: Przez ok 0.4s. Z przewodem nic się nie stało, bo zasilanie zostało odłączone. Wymuszalnik "widząc" to, że nie płynie tyle ile zadane odłącza aby ni uszkodzić zabezpieczeń.