Wpis z mikrobloga

#imigranci #historia #truestory i zdecydowanie nie #coolstory

Tldr:

#!$%@? mać, jak widzę debili wypisujących takie farmazony, że dziecko dla muzułmanów starających się dostać do europy to tylko karta przetargowa, a jak tylko pojawia się okazja to pozbywają się dziecka, to normalnie #!$%@? mnie strzela.

Pozwólcie, że opowiem Wam jedną z wielu historii mojej babci, która urodziła się przed wojną pod Lwowem. Podczas wojny gdy ich wioska była okupowana moja babcia wraz z jej rocznym wówczas bratem oraz kilkoma ludźmi z wioski ukryli się na wieży kościelnej. Jej brat zaczął płakać, czym mógł zdradzić ich kryjówkę. Ludzie, któzy jej towarzyszyli chcieli zrzucić dziecko z wieży żeby je uciszyć. Ostatecznie udało się uspokoić malucha i nikomu nic się nie stało, ale niewiele brakowało aby historia była znacznie bardziej tragiczna.

Dlaczego to piszę? Bo nie znacie historii dziecka, które morze dziś wyrzuciło na brzeg, ale #!$%@? rzucać inwektywami w kierunku jego rodziców to pierwsi (przy ogólnym poklasku sporej części wykopków).
  • 34
  • Odpowiedz
@Bieniuraper: To niebywałe, że tylu Polaków jest przeciwnych przyjmowaniu imigrantów, czy to zza wschodniej granicy, czy to z Afryki. Przy takim ogromnym odsetku polskich emigrantów, którzy rozrzuceni są po całym świecie, każdy zna kogoś kto wyjechał po lepsze życie. Skąd zatem ta wrogość do przyjezdnych?

• Odpowiedz
@Nebayh: a pomyślałeś o tych ludziach? kim są? jak się czują? co stracili? To są ofiary wojny. Nie uważam, że program przyjmowania imigrantów jest ok - broń boże. Oni powinni dostać jakieś mieszkania, to oczywiste, ale zamiast pomocy finansowej, powinna w Polsce czekać na nich praca. Choćby jakieś interwencyjne z PUP-ów (których i tak nikt nie bierze), albo w fabrykach w strefach, gdzie co chwile są nabory. Może i gówno
  • Odpowiedz
@Bezsprzecznie:

Oni powinni dostać jakieś mieszkania, to oczywiste

i to jest właśnie 1 z punktów różnych poglądów. W Polsce, matce z dzieckiem ciężko "wyżebrać" mieszkanie bo te przeznaczone są dla mniejszości. A teraz jeszcze dla imigrantów. Równie dobrze może paść pytanie, dlaczego akurat Polacy mają ich przyjmować.
  • Odpowiedz
@Bieniuraper: Nie jestem zwolennikiem bezwarunkowego przyjmowania imigrantów. Łatwo jest powiedzieć "dziś przyjmujemy ileśtam tysięcy". Pytanie, co zrobimy z nimi dalej?
Nie stać nas na zapewnienie im socjalu. Pracy dla wszystkich się nie znajdzie przy obecnym bezrobociu, no i nie zapominajmy o barierze językowej. Kolejnym problemem jest fakt, że imigranci zapewne będą zmierzać dalej na północny zachód (Niemcy, kraje skandynawskie). Co wówczas zrobią te kraje? Będą nam ich odsyłać? Nałożą karę?
  • Odpowiedz
@Gronie: Moja opowieść dowodzi czegoś zgoła innego. Historia naszego kraju także. Zaraz po wojnie na terenie dawnego Hrabstwa Kłodzkiego (dzisiejsza kotlina kłodzka) znajdowało się tak wiele bogatych zabytków, że francuska Dolina Loary mogłaby się zarumienić ze wstydu. Jednakże polska swołocz rozgrabiła i zrujnowała ponad 90% z tych budynków. I proszę nie mów, że PGR bo największa grabież nastąpiła po zlikwidowaniu PGRów.

@ufo99: Ja też nie jestem zwolennikiem bezwarunkowego
  • Odpowiedz
że za każdym zdarzeniem kryje się jakaś historia.

@Bieniuraper: Gratuluję, pięcioletnie dzieci potrafią wpaść na takie wnioski. Niedługo odkryjesz stereotypy, to dopiero Cię zszokuje.

I rzucanie sądów nie znając przyczyn nie przystoi w cywilizowanym społeczeństwie.

@Bieniuraper: Osądziłeś użytkowników piszących o zdjęciu dziecka, nie znając przyczyn dla których tak piszą.
  • Odpowiedz
@Bezsprzecznie: Dlatego właśnie mężczyźni rządzili w prawie całej historii świata, bo zamiast podporządkowywać swoje decyzje zdjęciem małego chłopczyka i dobrym serduszkiem kierowali się głównie rozsądkiem.

W Polsce nie ma warunków do przyjęcia emigrantów, przy obecnym systemie nie jesteśmy w stanie załatwić godnych warunków życia naszym rodakom, a co dopiero zapewnić pracę z dnia na dzień kilku tysiącom imigrantów.

W waszych wyobrażeniach do Polski przyjadą biedni ludzie, którzy będą was całowali po rękach za możliwość zamieszkania tutaj, zasymilują się i będziemy żyć wspólnie bez żadnych problemów. Warto przytoczyć tu przykład romów, którzy żyją w naszym kraju od kilkudziesięciu lat, a do tej pory większość z nich nie chce współtworzyć naszego społeczeństwa a jest jedynie źródłem
  • Odpowiedz
@Bieniuraper: Polska nie może przyjąc imigrantów z jednej prostej przyczyny:
NIE MA ŻADNYCH IMIGRANTÓW, KTÓRYCH MOGLIBYŚMY PRZYJĄĆ #!$%@? ZROZUMCIE TO
Imigranci protestują po zatrzymaniu na Węgrzech, bo chcą jechać do Niemiec. Milion imigrantów siedzi sobie spokojnie w Turcji gdzie mają miasteczko i świadczenia takie jak edukacja i służba zdrowia, sporo jest ich w ościennych krajach Arabskich. Oni nie wyjeżdżają z krajów gdzie jest wojna do Europy. Oni wyjeżdżają z krajów
  • Odpowiedz
To niebywałe, że tylu Polaków jest przeciwnych przyjmowaniu imigrantów, czy to zza wschodniej granicy, czy to z Afryki. Przy takim ogromnym odsetku polskich emigrantów, którzy rozrzuceni są po całym świecie, każdy zna kogoś kto wyjechał po lepsze życie.

@Bezsprzecznie: Co ma jedno z drugim wspólnego?
  • Odpowiedz