Wpis z mikrobloga

Mircy czy to możliwe, żeby w teorii #windows10 mógł #!$%@?ć dysk? Tak jak pisałem we wcześniejszych wpisach, po którymś update'cie zaczął się cholernie długo uruchamiać. Sprawdziłem w Event Logu i piszało tam, że

Device bla bla, has bad block.

Po czym udało mi się podpiąć dysk przejściówką SATA-USB, bez restartu systemu, który na dłuższą chwilę się zawiesił, jednak po jakimś czasie wrócił do normalnej pracy. Włączyłem HDTune, a tam 46 reloków i 8 operacji relokowania sektorów.
No zmartwiło mnie to niezmiernie, zwłaszcza, że dysk nigdzie nie jeździł, tylko siedział sobie w obudowie, w dodatku nowy. Teraz jest puszczone MHDD, które skończy się za ok 7 godzin.
Dysk to WD RED 3TB WD30ERFX- wydawało mi się że one raczej nie zdychają, wprawdzie na gwarancji, ale żal się kłócić po roku zabawy.
Tak więc ponawiam pytanie- to mogą być bady logiczne, czy szykować kolejną kasę na dysk?
#komputery #hdd #januszeinformatyki #pytanie #kiciochpyta
  • 15
@jurny_juhas: No to miło, wprawdzie widziałem już dysk, który ma 3 reloki od AD 2007 i nic się na nim nie dzieje, ale ma też 80GB i jest dzikiem, bo trochę świata zwiedził. Tutaj po prostu hyc i 46 się pojawiło, przeraża mnie to trochę, że w razie jakiejś reklamacji czy coś, pewno dostanę jakiś "refurbished" czy inny szajsex...
@tellet: Co najwyżej Certified Repaired. A to są zupełnie nowe dyski, tylko przeklejona nalepka, by gwarancja nie szła od początku (a tak zgodnie z prawem być powinno), tylko była dalej. Sprzedałem kilkadziesiąt dysków WD i za każdym razem tak było. Dyski miały 0 godzin.
via Android
  • 0
@jurny_juhas: No dobra, to jeszcze poczekam aż mi MHDD skończy sprawdzać i może coś będę starał się zdziałać, chociaż jak dotąd nigdy nic nie reklamowałem, bo działało.
via Android
  • 0
No, to milusio, problem tylko co zrobić z danymi :D przecież nie zgram tego na szafę dvd :D. Ale jakoś sobie poradzę :D
@tellet: Absolutnie nie. System gada z dyskow za pomoca kabla poprzez ramki za pomoca zestawu kilku(set) bajtow (read/write). Tam nie ma nic po drodze co by moglo popsuc. Jedyna rzecz to przepiecie, ale to nie wina systemu a...

Dyski miały 0 godzin.

@jurny_juhas: to sie dosc latwo zeruje :)
@jurny_juhas: Dobra, nie ma co więcej skanować, skoro w niektórych miejscach zaczyna lecieć >200 i >500ms.
Ja muszę ten dysk odpowiednio zapakować, zamówić kuriera i wysłać im go po zgłoszeniu RMA, tak? Czy oni przysyłają gościa z ładnym opakowaniem, do którego wkładam dysk?