Wpis z mikrobloga

#arduino #elektronika #ledcube #zrobtosam #diy

Część sprzętowa prawie gotowa, jest tylko jakieś małe zwarcie gdzieś + potrzebny jest osobny zasilacz i wrzucenie wszystkiego na mikrokontroler. Tak czy inaczej mogę już dowolnie sterować 512 ledami z wykorzystatniem tylko 3 pinów Arduino :)

Foto całości

A to cała elektronika:

Dół

Całość zrobiona z głowy, bez żadnych schematów, więc jestem i tak bardzo zadowolony że (prawie) działa.
Pobierz Caroo - #arduino #elektronika #ledcube #zrobtosam #diy

Część sprzętowa prawie gotowa...
źródło: comment_pltGjEPIaWiKgQg8ZvhE2tZvDKFsDTVE.jpg
  • 34
@Endorfinek: z Arduino, a wcześniej z USB ;) Trochę za mały prąd (500mA, a trzeba 800-900), dlatego będę osobny zasilacz robił, zapewne z wykorzystaniem układu LM7805 lub podobnego.
@Endorfinek: No tak to rozkminiam . Że jest sobie sterownik mały w który wklepujemy odpowiedni kod, wpisujemy ile tych światełek mamy, co ma się dziać i on wie ile ma diód ominąć a którą zapalić :P Tak to sobie wyobrażam jako amator hehe
@DawidHouse: tak to mniej więcej jest :) Cały trick polega na tym że w jednym momencie zapalamy tylko jedną warstwę (tzn odpowiednie diody na tej warstwie), ale że bardzo szybko przełączamy te zapalone warstwy, to wydaje się że całość równomiernie świeci.
@DawidHouse: widziałem takie kostki gdzie ledy były np. w środku piłeczek do ping ponga. Natomiast wydaje mi się że większe tutaj nie mają sensu, bo będą zasłaniać te co są z tyłu i tracisz efekt 3D. Dlatego diody 5mm lub 3mm wydają się idealne.