Wpis z mikrobloga

#webdev #joomla #seo
Planuję postawić stronę. Ot coś w rodzaju serwisu informacyjnego - przykład z brzegu (i nie na joomli) http://www.v10.pl/, http://www.fotopolis.pl/, - coś tego typu: dział z śmiesznymi filmikami, artykuły w kilku działach i podkategoriach w nich. Jakaś możliwość komentowania do tego (pewnie i tak się skończy na disqus), może ogłoszenia

Jak najlepiej to zbudować? na zwykłych artykułach? Na jakimś K2 (choć trochę boję się k2 ze względu na to, że często spamowane są) czy czymś innym tego typu?

Generalnie proste/nieco bardziej rozbudowane strony dla firm potrafię zrobić i templatki oraz komponenty mam. Tylko poszukuję sugestii dot. budowy czegoś większego...
  • 9
@dhMichu: to na czym wg Ciebie postawić? Joomla idealna nie jest, ale mam do niej platne komponenty i templatki na start. Poza tym nie chce mi się od zera rzeźbić w jakimś frameworku czy od zera w php klepac. Będzie żarło - przerzuci się na coś innego
@Patryk: joomla może być, ale ja bym się bał k2 ze względu na developera, któremu nie ufam. Jakoś w grudniu w zeszłym roku powiedzieli, że 'za tydzień będzie nowa wersja 3" teraz mówią, że chyba październik.

Wszystko zależy po co ci np k2?
@Patryk: Naucz się drupala, warto. W joomli masz rodzaj zawartości "artykuł" a w drupalu sam definiujesz rodzaje zawartości, np "news" "artykuł" albo "podstrona" ustalając jakie pola edycji powinny być widoczne przy dodawaniu. Potrzebujesz mapki gdzie coś się wydarzyło? Instalujesz geofield i openlayers, potrzebujesz tagów do oznaczania treści? Dodajesz pole z odnośnikami do terminów kategorii. Chcesz do każdej zawartości zrobić galerię zdjęć? Dajesz pole obraz i ustawiasz ile maksymalnie można ich przesłać.
@Patryk: znajdziesz masę poradników, ale jak koledzy wcześniej wspominali, nauka drupala nie jest łatwa, bo musisz już na początku wiedzieć, czego chcesz się nauczyć (np. Chcę się nauczyć tworzyć tabelę z alfabetycznym spisem artykułów za pomocą Views) a żeby wiedzieć, czego chcesz się nauczyć, trzeba znać mniej więcej podstawy (np. Co to do cholery jest moduł Views?!).

Wprowadzę Cię kolego we wspaniały świat Drupala tym krótkim wpisem (robię kupę więc mam