Wpis z mikrobloga

@package0x01: Wbrew pozorom uważam, że Pascal nie jest najgorszym wyborem.

Żeby uczyć przydatnego cpp lub javy, trzeba by wyjaśnić od razu czym są klasy (w javie) i metody.
Wiele uczelni uczy też Pythona, ale brak statycznego typowania moim zdaniem nie wpoi przydatnych nawyków.

A w Pascalu masz prosty imperatywny język z
  • Odpowiedz
@legolass: Nadal uważam, że zamiast tego powinien być cpp. 1 semestr c++ zamiast 2-3 to dla mnie kpina. A potem nagle na 5 semestrze dają DirectX...

Co do pythona, to przynajmniej ma on jakieś zastosowanie, ale też nie jest zbyt dobry na 1 semestr.
  • Odpowiedz
@package0x01: Cpp byłby bardziej praktyczny, ale kto oczekuje praktyki na studiach ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Szczerze mówiąc cieszę się, że niektóre przedmioty wymagały ode mnie nauczenia się antyków (Pascal, Smalltalk, Fortran77). Teraz wiem, że dzięki temu w krótkim okresie mogę nauczyć się każdego języka.

Od studiów wymagałbym przede wszystkim, żeby nauczyły programować. Język jest tylko narzędziem, raz wygodnym, innym razem mniej, ale narzędzie można zawsze zmienić.
  • Odpowiedz
woah, całe wakacje zbierałem na tę książkę ;-) a x lat później miałem zajęcia z Autorem na Polibudzie.
  • Odpowiedz