Wpis z mikrobloga

Wstaw do validate jakiś console.log("dziala") zeby zobaczyc, czy funkcja sie w ogole wywoluje

Nie masz podpietego zadnego przechwytywania bledu

var myPhoto = new Photo();

...

myPhoto.on("invalid", function(model, error) {

console.log("error");

});

myPhoto.set({ title: "On the beach" });
@rezoner: Niestety, nadal nic :( ogólnie to w środku Backbone mi coś nie trybi - takie coś jest w miejscu gdzie powinna się zaczynać walidacja

if (!options.validate || !this.validate) return true;
W funkcji set która przyjmuje parametry

key
,

val
,

options
jest taki zapisek:

if (typeof key === 'object') {

attrs = key;

options = val;

}

i chwilę dalej

options || (options = {});
więc w tym ifie który
@Marmite: a sproboj jeszcze myPhoto.set({ title: "Costam"}, {validate: true});

(w przechwytywaniu zostaw "invalid" zamiast "error")

w dokumentacji jest napisane, że walidacja wywołuje się automatycznie tylko dla save - a dla set trzeba ustawić { validate: true }
@rezoner: Dzięki wielkie, teraz działa :) tak coś czułem że to wywołanie jest złe, tylko nie miałem pojęcia jak je naprawić. Jeszcze raz bardzo dziękuję. I może zapytam, masz jakiś tutorial do Backbone warty uwagi?
@Marmite: Nigdy nie korzystałem z Backbone (: Lubię czytać dokumentacje i pomagać kolegom z branży. Zawsze to jak dwie różne osoby przeczytają to samo to mogą wyłapać inne detale i się uzupełnić.
@rezoner: Dokumentację też na pewno przeczytam, ale na razie czytam książkę, która jak widać już od razu zawiera błędy :S może ew. przeczytam ją tylko żeby mieć ogólne pojęcie, a przed przepisywaniem z niej jakiegoś kodu zajrzę do dokumentacji.