Wpis z mikrobloga

#programowanie #android #biznes

Powiedzcie mi ile czasu zajmie nauka programowania na tyle aby stworzyć aplikacje pod androida wykorzystująca mapy/lokalizację, integrację z fejsem i czat? Warto się bawić czy lepiej skupić się na pomyślę a budowę zlecić komuś? Mam dużo fajnych pomysłów (wg mnie) ale jestem zielony w programowaniu i ich potencjał się marnuje ;)
  • 12
  • Odpowiedz
@robithc: nie znam badoo, ale wydaje mi się że nawet doświadczonemu programiście taki projekt sporo czasu by zajął. Jeżeli masz czas to poszukaj sobie tutoriali do programowania na Androida i zobacz jak Ci pójdzie.

Wg mnie jeśli ktoś startuje od zera to raczej przez pierwsze 1-2 lata trzeba to traktować jak hobby. Jeżeli od razu się zabierzesz za duży projekt to najpewniej będzie on kiepskiej jakości - po pierwsze dla użytkowników,
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@StretchyFrog: szukam szukam i takiej jak ta nie ma ;] znalazłem stronę firmy która robi aplikacje na zamówienie i po wybraniu potrzebnych funkcji wyszło 60000pln ;) chyba zacznę od tutoriali...
  • Odpowiedz
@robithc: Oprocz aplikacji musisz zapewnic backend - domena, hosting (zalezy ile bys mial userow ale moze wynosic ponad kilka tys. miesiecznie do kilkunastu), backend serwera, zabezpiecznia, osoba od opieki nad nim, API dla systemu i inne rzeczy. Do tego musisz firme miec i inne rzeczy. Licz na koszty miesieczne minimum kilka tysiecy.
  • Odpowiedz