Aktywne Wpisy
Adamfabiarz +2
Hej, proszę o podpowiedzi czy o czymś nie zapomniałem. Mam nowe 20-miesięczne auto. Generalnie głównie to wymieniam w nim olej i filtr oleju (co 7500 - 8500 km lub co pół roku zależy co pierwsze). Auto to benzyna (zagazowana) z wtryskiem pośrednim i bez turbiny, a konkretnie to Fabia Kombi 1.0 MPI 60 KM 2022.
Oprócz oleju są też inne obiekty, którymi trzeba się zająć. Tak więc, co 30 000 km lub
Oprócz oleju są też inne obiekty, którymi trzeba się zająć. Tak więc, co 30 000 km lub
PedroAlvares +25
#famemma mam restrima wysylam link na pv
Pozniej wyslali go na kurs "orientacyjny", gdzie mial do dyspozycji doradcow ktorzy pomogli mu sie zorientowac w mozliwosciach na rynku pracy, pomogli mu napisac profesjonalnie cv i poskladac to do kupy ze swiadectwami (tutaj teczka z cv wyglada zupelnie inaczej niz w Polsce, sam bylem zaskoczony) a w miedzyczasie zalatwili i oplacili mu uznanie wloskich swiadectw ze szkol, dzieki czemu mogl zaczac prace w zawodzie - zajelo to wszystko ponad 2 lata, ale gosc pare dni temu zaczal prace w IT bo taka tez szkole skonczyl - zaczyna projektowac strony internetowe od najnizszego szczebla, ale ma realne szanse na kariere w tej branzy.
Porownajcie to z urzedem pracy w Polsce, gdzie nawet zalatwienie stazu za 800 zl brutto to droga przez meke. Sam jestem przeciwko socjalowi dla nierobow, ale wsparcie w wypchnieciu czlowieka na rynek pracy to zupelnie co innego - podsumowujac, zainwestowali w niego przez ten czas dobrze ponad 20k euro, ale wyszedl z socjalu i juz pewnie nigdy tam nie wroci.
#urzadpracy #up #emigracja
Tutaj tez sa okresowe spotkania w UP jak jestes na bezrobociu, tylko ze sa w formie indywidualnego spotkania z doradca, ktory wyznacza Ci cele do realizacji - wypelnienie zalozen to warunek otrzymywania
Takie osoby o jakich mowisz tez znam, ale co zrobic - dla nich nie ma juz ratunku, jak chca
Socjal demoralizuje na dłuższy czas i kosztuje ( urzędnicy)
Dla tego Włocha nie bylo niespodzianką ze zeby znalesc prqce trzeba znać niemiecki, przyjechal i powiedzial " no a tera zaopiekujcie