Aktywne Wpisy
robert5502 +133
Prawakom ostatnimi dniami wywalilo wszystkie bezpieczniki uwarunkowane religijną tresura. Obrażonych, urażonych i porażonych jest bez liku.. Dawno nie widzialem takiej histerii. Wszystko po fragmencie ceremonii otwarcia igrzysk, pozniej przy zawieszeniu lizusa Kurskiego "wstało " im jeszcze turbo.
Oczywiście męska prostytutka zaruchana niemal na śmierć na plebanii w Dąbrowie Górniczej chrzescijanstwa nie obraża. Przyzwyczaili sie. Nie obrażały chrześcijaństwa gwalty na dzieciach w osrodku siostr Boromeuszek, czy niezliczona ilosc przestępstw seksualnych na nieletnich w
Oczywiście męska prostytutka zaruchana niemal na śmierć na plebanii w Dąbrowie Górniczej chrzescijanstwa nie obraża. Przyzwyczaili sie. Nie obrażały chrześcijaństwa gwalty na dzieciach w osrodku siostr Boromeuszek, czy niezliczona ilosc przestępstw seksualnych na nieletnich w
dzem_z_rzodkiewki +329
Jak zaraz ludzie z roczników 1995-2005r nie zaczną rodzić więcej dzieci to z tego kraju nie zostanie nic za kilkadziesiąt lat.
Na całe szczęście kredyt 0% Tuska dopłaci najwięcej wyżowi z 1980-1985r, a dla młodszych, którzy nie będą się r%chać w mieszkaniu wynajmowanym na trzech (które zabiera im 50% zarobków) zostanie tylko wzrost cen mieszkań
aj waj
#nieruchomosci
Na całe szczęście kredyt 0% Tuska dopłaci najwięcej wyżowi z 1980-1985r, a dla młodszych, którzy nie będą się r%chać w mieszkaniu wynajmowanym na trzech (które zabiera im 50% zarobków) zostanie tylko wzrost cen mieszkań
aj waj
#nieruchomosci
Słowo wstępu:
Wciąż za oknem wiosenna zima, toteż ponownie udajemy się na mroźną część globu. W dzisiejszym odcinku ponownie zagościmy w Norwegii, a dokładniej w Oslo, gdzie od lat tworzy duet składający się z Jensea Pettera Nilsena i Hallvarda Wennersberga Hagena. Tworzą oni niezwykłą muzykę pod szyldem Xploding Plastix. Ich twórczość to mieszanina acid-jazzu, jazzu, big beatu, elektroniki i elektrofunku. Tworzą tak wspaniałe brzmienia, że noga zaczyna Ci sama tupać do taktu. Genialne wykorzystanie kontrabasów, pianin i innych instrumentów sprawia, że słucha się tego z przyjemnością. A żeby nie być gołosłownym to poniżej przedstawię kilka utworów, które wpadły mi w ucho najbardziej.
Od razu zacznę z przytupem, od utworu "Funnybones And Lazylegs". Od początku kompozycji mamy już świetne takty, fajna breakbeatowa i połamana perkusja. Następnie spowolnienie akcji, kilka krzykliwych dźwięków a za chwilę (od 1:55) mocne uderzenie ze świetnym i soczystym kontrabasem. Miód dla uszu.
Kolejna kompozycja, równie świetna jak poprzednia nosi tytuł "Treat Me Mean, I Need the Reputation". Tym razem mamy fajny wstęp na przefiltrowanym pianinie. Za chwilę dochodzi połamana, szybka perkusja i utwór rusza pełną parą.
Teraz coś bardziej wyluzowanego i z damskim wokalem. Utwór "Sunset Spirals".
Następna kompozycja też startuje z grubej rury. Utwór "The Famous Biting Guy". Niepozorny wstęp na pianinie, a za chwilę uderzenie jak grom z nieba. Szybka breakbeatowa perkusja i instrumenty dęte grające fajną melodię.
Na pierwszej długogrającej płycie duetu znalazł się też świetny utwór "Sports, Not Heavy Crime". Z fajną i tajemnicza melodią. Ponownie mamy tu zestaw świetnych instrumentów, kontrabas, instrumenty dęte, fajna perkusja, pianino. Wpada w ucho do pierwszego odsłuchu.
A na koniec kolejny utwór ze świetnym basem i melodią nosi tytuł "Happy Jizz Girls".
Ciekawostki:
Jeden z członków Xploding Plastix - Hallvard Wennersberg Hagen udzielał się wcześniej w norweskim black metalowym zespole Kvist.
Zatem jeśli szukasz interesującej muzyki, lubisz nowe brzmienia i nie zamykasz się na jeden gatunek - to zapraszam do subskrypcji.
Uwaga!
Postanowiłem nieco rozszerzyć działalność "Wpadło mi w ucho..." i rozpocząłem ekspansję na Facebooku.
Od teraz również i tam będą się ukazywały kolejne odcinki mojego słuchowiska.
Wszystkich chętnych do czytania o artystach i słuchania ich z poziomu Facebooka, zapraszam pod adres:
facebook.com/wpadlomiwucho
Jednakże ostrzegam, że na FB odcinki są opóźnione względem tych z Wykopu. A to z prostego powodu, że na Wykopie rozpocząłem cykl "Wpadło mi w ucho..." dużo wcześniej niż na Facebooku. Myślę teraz nad rozwiązaniem tego, by jak najszybciej zsynchronizować odcinki i tu, i tu. Bo chciałbym aby na FB też ukazały się wszystkie odcinki, które są na Wykopie. Chyba jedynym sposobem jest wrzucanie po kilka odcinków w ciągu dnia na FB (w końcu mam je już gotowe), aż w końcu się wyrównają. Ale z drugiej strony nie chciałbym zaśmiecać za bardzo "ściany" czytającym to ludziom.
#muzyka #oswiadczenie #wpadlomiwucho #jazz #acidjazz #breabbeat #bigbeat #muzykaelektroniczna #xplodingplastix
3. Fluke
4. Anoice
5. Eskmo
6. Baths
7. #!$%@?
8. ortoPilot
9. Lamb
10. The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble
11. Kammerflimmer Kollektief
12. The Temper Trap
13. Max Richter
14. Soap&Skin