Wpis z mikrobloga

Cześć, zacząłem się coś uczyć #python , i po 30 minutach stwierdzam że python nie wybacza w ogóle żadnego błędu.

Kiedyś jak bawiłem się troche w PAWN (który jest podobny do C z tego co wiem) to mogłem sobie robić tabów i enterów w kodzie ile chciałem, a później i tak się bez problemu kompilowało, za to w python zrobie jeden enter za dużo, lub dam TAB tam gdzie nie powinienem i jest nagle błąd, wtf :(

Nie potrafie ogarnąć gdzie ma być enter i tab, bo zawsze je sobie stawiałem tak by mieć ładny i przejrzysty kod, a tu tak nie moge :(
#naukaprogramowania
  • 16
@Wnns: A to skurczybyki, niech robią klamerki ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Wnns: @Existanza: To jeszcze jedno pytanie, jakiego programu używać? Ten podstawowy SHELL jest jakiś dziwny, nie komfortowo się go używa.

PyCharm? Tego używać? :P
@Najkon: co prawda dobry IDE załatwia większość roboty z formatowaniem kodu za ciebie, ale i tak dobrze jest sobie wpoić zasady poprzez praktykę.
Spójrz na ten kod:

friends = ['john', 'pat', 'gary', 'michael']
for i, name in enumerate(friends):
print "iteration {iteration} is {name}".format(iteration=i, name=name)

W pierwszej linii utworzono tablicę z czterema elementami - wymieniliśmy z imienia naszych przyjaciół. To wszystko, co chcieliśmy zrobić - chcieliśmy stworzyć taką właśnie tablicę - więc
@novd: A jeśli chce po określeniu przyjaciół zorbić linijke przerwy, to moge tak?

friends = ['john', 'pat', 'gary', 'michael']

for i, name in enumerate(friends):
print "iteration {iteration} is {name}".format(iteration=i, name=name)

Czy nie bardzo?
Nie potrafie ogarnąć gdzie ma być enter i tab, bo zawsze je sobie stawiałem tak by mieć ładny i przejrzysty kod, a tu tak nie moge :(

@Najkon: własnie dlatego w Pythonie nie ma klamerek, bo uładnianie kodu odbywa się przez odpowiednią tabulację właśnie.