Wpis z mikrobloga

Mirki mam prośbę o pomoc cywilistów w jednej sprawie. Kobieta odziedziczyła z bratem mieszkanie w 1/2 części, chce je dla swojej córki - nie może jednak porozumieć się z bratem co do kasy. Waszym zdaniem patrząc na przepisy KC i KPC jak może ustalić warunki i wysokość spłaty ?

#prawo #pytanie #pomocy
  • 20
@korbixon: Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale jeżeli współwłaściciele rzeczy nie są w stanie porozumieć się, co do podziału używania i in., to sprawę rozstrzyga sąd. A jak sąd rozstrzygnie, to już zależy od sądu. Nie jestem pewien, więc niech ktoś potwierdzi/zaprzeczy.
@ripp1337: W przypadku zarządu rzeczą wspólną, gdy współwłaściciele nie mogą dojść może nastąpić tzw. sądowy zarząd rzeczą.

W tym przypadku wydaje mi się, że byłoby to ingerowanie w prawo własności.
@korbixon: To zmienia postać rzeczy. W pierwszej kolejności polecam zaproponowanie odpowiedniej kwoty spłaty bratu, żeby nie była krzywdząca i odpowiadała w miarę warunkom rynkowym.

Nie sądzę żeby sąd ustanowił zarządcę dla nieruchomości, który potem by ją nabył. Jednakże zapłata odpowiedniej kwoty spłaty najlepiej żeby była dokonana na piśmie, również w celach dowodowych.
@korbixon: Pozostaje więc sądowe zniesienie współwłasności poprzez przyznanie nieruchomości jednemu ze współwłaścicieli. Mogli się dogadać jakoś, no cóż ( ͡° ͜ʖ ͡°)